Micha Ullman: konkrétní a obecné - časopisu, redakce (Výtvarná výchova, 2024)
Tento text si klade za cíl předvést důležitou edukační interpretační praxi, která souvisí s analýzou edukovaného díla, totiž s budováním zdůvodněného kontextu pro vybranou strategii. V první části textu Micha Ullman: sochy na rozhraní nebe – země prozkoumáme dílo autora, který začal tvořit v se- dmdesátých letech a jeho tvorba je kontinuálně vystavována. V druhé části Strategie a její variace: nalezení shodného při vědomí odliš- ností teoreticky zakotvíme odlišnost mezi konkrétní praxí autora a strategií jako objevenou obecninou. Objevovat strategie, umět je chápat ve spojitosti s určitou dobou, znamená, že při významných shodách zároveň zazname- náváme odlišnosti a vsazujeme jev do adekvátního kontextu. Je to jednak velmi účinná edukativní možnost, jak chápat dějiny oboru v souvislostech a trsech a neutápět se v jednotlivých případech autorských řešení, ale také možnost, jak pro jednotlivé autory získat výkladový rámec porovnáváním a vyhledáváním shod při podstatných odlišnostech s jinými.