Co s uměním? : Pozice angažovaného umění ve 21. století - časopisu, redakce (Výtvarná výchova, 2024)
Studie představuje srovnání dvou textů z oblasti filosofie a teorie umění, které reprezentují odlišné pohledy na tzv. angažované umění. Americký filosof Lambert Zuidervaart v publikaci Umění a sociální transformace: pravda, autonomie a společenské makrostruktury (2015) obhajuje přístup umění jako k specifické sociální instituci a poukazuje zejména na jeho etický účinek. Britská teoretička Claire Bishopová ve starším článku Řízení reality. Spolupráce a participace v současném umění (2006) kritizuje skutečnost, že sociálně angažované umění se mnohdy pro jeho etický rozměr zdráháme hodnotit, čímž je vyjímáme z kategorie umění. Navrhuje proto větší sepětí umění a estetiky jakožto určitého korektiva. Studie je uvedena obecnější charakteristikou současného umění esejistickou formou a jejím cílem je představit tyto současné tendence v širším kontextu.