Využití podobnosti trojúhelníků pro měření výšek - Spíchal, Luděk (Učitel matematiky, 2018)
Článek pojednává o možnostech měření výšek stromů (popř. budov či jiných volně stojících objektů). Obsahuje popis dvou  přístrojů používaných zejména v minulosti k měření výšek. Nabízí možnost vytvoření jednoduchých modelů výškoměrů s využitím matematiky základní nebo střední školy. V poslední části se pokusíme odhadnout náhodnou chybu vznikající použitím jednoho z popsaných výškoměrů.