Úvaha: učíme v matematice myslet? - Kuřina, František (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"Pan Ku\u0159ina n\u00e1m poskytl upravenou verzi refer\u00e1tu, kter\u00fd roku 1996 p\u0159ednesl s\u00e1m v Pardubic\u00edch. Je to \u00favaha, kde nap\u0159ed rozeb\u00edr\u00e1 co je to vlastn\u011b my\u0161len\u00ed a pot\u00e9 se teprve s\u00e1m sebe pt\u00e1, zda se ve \u0161kole d\u00e1 my\u0161len\u00ed v\u016fbec rozv\u00edjet a jak\u00e9 je matematick\u00e9 my\u0161len\u00ed. Cel\u00fd \u010dl\u00e1nek souvis\u00ed s probl\u00e9mem jak nahradit \u201etransmisivn\u00ed\u201c p\u0159\u00edstup k vyu\u010dov\u00e1n\u00ed p\u0159\u00edstupem konstruktivn\u00edm."}" data-sheets-userformat="{"2":14720,"10":2,"11":3,"14":{"1":2,"2":0},"15":"Calibri","16":11}">Pan Kuřina nám poskytl upravenou verzi referátu, který roku 1996 přednesl sám v Pardubicích. Je to úvaha, kde napřed rozebírá co je to vlastně myšlení a poté se teprve sám sebe ptá, zda se ve škole dá myšlení vůbec rozvíjet a jaké je matematické myšlení. Celý článek souvisí s problémem jak nahradit „transmisivní“ přístup k vyučování přístupem konstruktivním.