Úlohy ze zahraničí - Kuřina, František (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"U\u017e \u010dasto zapom\u00edn\u00e1me na osv\u011bd\u010den\u00e9 \u00falohy rusk\u00e9ho p\u016fvodu. Jak se p\u0159esv\u011bd\u010d\u00edte v n\u00e1sleduj\u00edc\u00edch p\u0159\u00edkladech, tak i matematika mnohdy vy\u017eaduje zna\u010dn\u00fd d\u016fvtip. Autor zde uv\u00e1d\u00ed celkem 3 \u00falohy ze sb\u00edrky \u00faloh z roku 1985, kter\u00e9 \u010dasto zn\u00ed: \u201eNajd\u011bte sou\u010det:\u201c a za t\u00edm n\u00e1sleduje n\u011bjak vtipn\u011b poskl\u00e1dan\u00e1 posloupnost, nap\u0159\u00edklad sou\u010det prvn\u00edch \u010dlen\u016f \u0159ady 1+11+111+1111\u2026"}" data-sheets-userformat="{"2":12672,"10":2,"11":3,"15":"Calibri","16":11}">Už často zapomínáme na osvědčené úlohy ruského původu. Jak se přesvědčíte v následujících příkladech, tak i matematika mnohdy vyžaduje značný důvtip. Autor zde uvádí celkem 3 úlohy ze sbírky úloh z roku 1985, které často zní: „Najděte součet:“ a za tím následuje nějak vtipně poskládaná posloupnost, například součet prvních členů řady 1+11+111+1111…