Pomůcky pro výuku: malý nápadník I - Šarounová, Alena (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"V technick\u00e9 literatu\u0159e n\u00e1s \u010dasto zaujmou krom\u011b textu a ilustrac\u00ed t\u00e9\u017e grafick\u00e9 metody vyjad\u0159ov\u00e1n\u00ed z\u00e1vislost\u00ed v\u00edce prom\u011bnn\u00fdch \u2013 t\u00edmto probl\u00e9mem se zab\u00fdv\u00e1 tzv. nomografie. Konkr\u00e9tn\u00ed obrazy umo\u017e\u0148uj\u00edc\u00ed \u010dten\u00e1\u0159i s jistou p\u0159esnost\u00ed vyhled\u00e1vat \u010d\u00edseln\u00e9 \u00fadaje pro dan\u00fd typ z\u00e1vislosti se naz\u00fdvaj\u00ed nomogramy."}" data-sheets-userformat="{"2":12672,"10":2,"11":3,"15":"Calibri","16":11}">V technické literatuře nás často zaujmou kromě textu a ilustrací též grafické metody vyjadřování závislostí více proměnných – tímto problémem se zabývá tzv. nomografie. Konkrétní obrazy umožňující čtenáři s jistou přesností vyhledávat číselné údaje pro daný typ závislosti se nazývají nomogramy.