Geometrické pojetí pravděpodobnosti (1) - Mačák, Karel (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"Autor pop\u00ed\u0161e, jak matematicky ch\u00e1pat pravd\u011bpodobnost a jak ji matematicky vyj\u00e1d\u0159it. Pot\u00e9 postupn\u011b p\u0159istoup\u00ed k \u00faloh\u00e1m, kde n\u00e1m vysv\u011btli, \u017ee klasick\u00e1 definice pravd\u011bpodobnosti ne v\u017edy sta\u010d\u00ed, \u017ee ob\u010das je pot\u0159eba se na \u00falohu pod\u00edvat geometricky. Jeden z p\u0159\u00edklad\u016f se zab\u00fdv\u00e1 pravd\u011bpodobnost\u00ed z\u00e1sahu ter\u010de. Zaj\u00edmavou sou\u010d\u00e1st\u00ed tohoto \u010dl\u00e1nku je zm\u00ednka o Edmundu Halley a \u00famrtnostn\u00edch tabulk\u00e1ch a o Hrab\u011bti Buffonu a \u00faloze o jehle."}" data-sheets-userformat="{"2":12672,"10":2,"11":3,"15":"Calibri","16":11}">Autor popíše, jak matematicky chápat pravděpodobnost a jak ji matematicky vyjádřit. Poté postupně přistoupí k úlohám, kde nám vysvětli, že klasická definice pravděpodobnosti ne vždy stačí, že občas je potřeba se na úlohu podívat geometricky. Jeden z příkladů se zabývá pravděpodobností zásahu terče. Zajímavou součástí tohoto článku je zmínka o Edmundu Halley a úmrtnostních tabulkách a o Hraběti Buffonu a úloze o jehle.