Z historie vyučování: kuželosečka stokrát jinak - Dalecká, Lenka (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"S ku\u017eelose\u010dkami se setk\u00e1v\u00e1me vlastn\u011b u\u017e jako mal\u00e9 d\u011bti, kdy poprv\u00e9 n\u011bco hod\u00edme a hozen\u00fd p\u0159edm\u011bt n\u00e1m vykresl\u00ed \u010d\u00e1st ku\u017eelose\u010dky, v tu chv\u00edli ale nev\u00edme, \u017ee n\u011bjak\u00e9 ku\u017eelose\u010dky existuj\u00ed, to se dozv\u00edd\u00e1me a\u017e v pozd\u011bj\u0161\u00edch letech ve \u0161kole v matematice. M\u00e1me zde definice nejz\u00e1kladn\u011bj\u0161\u00edch ku\u017eelose\u010dek, jako je nap\u0159\u00edklad elipsa a hyperbola. Dal\u0161\u00edm hlavn\u00edm t\u00e9matem je historie matematiky, kdy n\u00e1m autorka ukazuje r\u016fzn\u00e9 pohledy na ku\u017eelose\u010dky a probl\u00e9my, kter\u00e9 se v r\u016fzn\u00fdch stolet\u00edch \u0159e\u0161ili a kter\u00fdmi si ti nejlep\u0161\u00ed matematici l\u00e1mali hlavu po cel\u00fd sv\u016fj \u017eivot."}" data-sheets-userformat="{"2":12672,"10":2,"11":3,"15":"Calibri","16":11}">S kuželosečkami se setkáváme vlastně už jako malé děti, kdy poprvé něco hodíme a hozený předmět nám vykreslí část kuželosečky, v tu chvíli ale nevíme, že nějaké kuželosečky existují, to se dozvídáme až v pozdějších letech ve škole v matematice. Máme zde definice nejzákladnějších kuželoseček, jako je například elipsa a hyperbola. Dalším hlavním tématem je historie matematiky, kdy nám autorka ukazuje různé pohledy na kuželosečky a problémy, které se v různých stoletích řešili a kterými si ti nejlepší matematici lámali hlavu po celý svůj život.