Famulus 3.5 Matematické a fyzikální modely pro střední školy - Dobešová, Ludmila (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"Pan\u00ed Ludmila Dobe\u0161ov\u00e1 n\u00e1m v tomto \u010dl\u00e1nku prezentuje syst\u00e9m Famulus, kter\u00fd ji\u017e dlouho vyu\u017e\u00edv\u00e1 na sv\u00e9 \u0161kole a kter\u00fd je vhodnou pom\u016fckou do hodin matematiky a fyziky. Syst\u00e9m n\u00e1m umo\u017e\u0148uje vyb\u00edrat z mno\u017estv\u00ed p\u0159\u00edklad\u016f a kontrolovat jejich v\u00fdsledky, je mo\u017en\u00e9 ho vyu\u017e\u00edvat b\u011bhem v\u00fduky k demonstraci prob\u00edran\u00fdch jev\u016f, rozv\u00edj\u00ed se tak prostorov\u00e1 p\u0159edstavivost a dal\u0161\u00ed dovednosti \u017e\u00e1k\u016f. \u010cl\u00e1nek autorka dopl\u0148uje o informaci, \u017ee k tomuto syst\u00e9mu existuj\u00ed i dobr\u00e9 p\u0159\u00edru\u010dky, aby se s n\u00edm \u010dlov\u011bk lehce a rychle nau\u010dil pracovat a tak\u00e9 je zde v\u00fd\u010det \u00fakon\u016f, kter\u00e9 syst\u00e9m dok\u00e1\u017ee."}" data-sheets-userformat="{"2":12672,"10":2,"11":3,"15":"Calibri","16":11}">Paní Ludmila Dobešová nám v tomto článku prezentuje systém Famulus, který již dlouho využívá na své škole a který je vhodnou pomůckou do hodin matematiky a fyziky. Systém nám umožňuje vybírat z množství příkladů a kontrolovat jejich výsledky, je možné ho využívat během výuky k demonstraci probíraných jevů, rozvíjí se tak prostorová představivost a další dovednosti žáků. Článek autorka doplňuje o informaci, že k tomuto systému existují i dobré příručky, aby se s ním člověk lehce a rychle naučil pracovat a také je zde výčet úkonů, které systém dokáže.