Zajímavosti z kryptologie (3) - vznik asymeptrické šifry - Konečná, Petra (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"Posledn\u00ed d\u00edl seri\u00e1lu Zaj\u00edmavosti z kryptologie popisuje jednosm\u011brn\u00e9 funkce, kter\u00e9 tvo\u0159\u00ed t\u00e9m\u011b\u0159 neroz\u0161ifrovateln\u00e9 k\u00f3dy bez kl\u00ed\u010de. Autorka se vyd\u00e1v\u00e1 do historie t\u011bchto asymetrick\u00fdch \u0161ifer a uv\u00e1d\u00ed i sou\u010dasn\u00e9 p\u0159eklady pou\u017eit\u00ed."}" data-sheets-userformat="{"2":4480,"10":0,"11":3,"15":"Arial"}">Poslední díl seriálu Zajímavosti z kryptologie popisuje jednosměrné funkce, které tvoří téměř nerozšifrovatelné kódy bez klíče. Autorka se vydává do historie těchto asymetrických šifer a uvádí i současné překlady použití.