Sčítání křivek - Šarounová, Alena (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"Toto t\u00e9ma se sice nevyskytuje p\u0159\u00edmo v u\u010debn\u00edch pl\u00e1nech, ale je zaj\u00edmav\u00fdm dopl\u0148kem klasick\u00e9ho u\u010diva. Zaujmete t\u00edm \u017e\u00e1ky, proto\u017ee v jejich o\u010d\u00edch je s\u010d\u00edt\u00e1n\u00ed nejjednodu\u0161\u0161\u00edm po\u010detn\u00edm v\u00fdkonem. Jako prvn\u00ed je zde uk\u00e1z\u00e1no grafick\u00e9 s\u010d\u00edt\u00e1n\u00ed line\u00e1rn\u00edch funkc\u00ed a jako druh\u00e9 je zde prov\u00e1d\u011bno grafick\u00e9 s\u010d\u00edt\u00e1n\u00ed k\u0159ivek. Nap\u0159ed jsou \u0159e\u0161eny jednodu\u0161\u0161\u00ed p\u0159\u00edklady, kdy je s\u010d\u00edt\u00e1na k\u0159ivka s p\u0159\u00edmkou, kter\u00e1 je rovnob\u011b\u017en\u00e1 s osou s\u010d\u00edt\u00e1n\u00ed, pot\u00e9 u\u017e je p\u0159\u00edmka r\u016fznob\u011b\u017en\u00e1 s osou s\u010d\u00edt\u00e1n\u00ed, nebo se s\u010d\u00edtaj\u00ed 2 r\u016fzn\u00e9 k\u0159ivky. Na z\u00e1v\u011br je zde uveden jeden letit\u00fd rys \u2013 sou\u010dtov\u00e1 plocha axoidu s p\u0159\u00edm\u00fdm \u0161roubov\u00fdm konoidem."}" data-sheets-userformat="{"2":12672,"10":2,"11":3,"15":"Calibri","16":11}">Toto téma se sice nevyskytuje přímo v učebních plánech, ale je zajímavým doplňkem klasického učiva. Zaujmete tím žáky, protože v jejich očích je sčítání nejjednodušším početním výkonem. Jako první je zde ukázáno grafické sčítání lineárních funkcí a jako druhé je zde prováděno grafické sčítání křivek. Napřed jsou řešeny jednodušší příklady, kdy je sčítána křivka s přímkou, která je rovnoběžná s osou sčítání, poté už je přímka různoběžná s osou sčítání, nebo se sčítají 2 různé křivky. Na závěr je zde uveden jeden letitý rys – součtová plocha axoidu s přímým šroubovým konoidem.