Očekávané a skutečné znalosti matematiky žáků přicházejících na gymnázia - Pavlíková, Dana (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"Tento \u010dl\u00e1nek zkoum\u00e1 rozd\u00edly ve znalostech matematiky \u017e\u00e1k\u016f p\u0159ich\u00e1zej\u00edc\u00edch na gymn\u00e1zia, jejich znalosti z aritmetiky a geometrie a jejich logick\u00e9 uva\u017eov\u00e1n\u00ed. Zkoum\u00e1n\u00ed bylo prov\u00e1d\u011bno na prvn\u00edch stupn\u00edch gymn\u00e1zi\u00ed, kde jsou nejv\u011bt\u0161\u00ed rozd\u00edly mezi \u017e\u00e1ky, kte\u0159\u00ed p\u0159ich\u00e1zej\u00ed z r\u016fzn\u00fdch z\u00e1kladn\u00edch \u0161kol. Jsou zde uvedeny p\u0159\u00edklady srovn\u00e1vac\u00edch test\u016f postupn\u011b z roku 2009 a\u017e z roku 2011 a k nim jsou p\u0159i\u0159azov\u00e1ny tabulky \u00fasp\u011b\u0161nosti v jednotliv\u00fdch \u00faloh\u00e1ch. Na konci je srovn\u00e1n\u00ed \u00fasp\u011b\u0161nosti v \u00faloh\u00e1ch za v\u0161echny t\u0159i roky, kter\u00e9 n\u00e1m ukazuje m\u011bn\u00edc\u00ed se \u00farove\u0148 znalost\u00ed."}" data-sheets-userformat="{"2":12672,"10":2,"11":3,"15":"Calibri","16":11}">Tento článek zkoumá rozdíly ve znalostech matematiky žáků přicházejících na gymnázia, jejich znalosti z aritmetiky a geometrie a jejich logické uvažování. Zkoumání bylo prováděno na prvních stupních gymnázií, kde jsou největší rozdíly mezi žáky, kteří přicházejí z různých základních škol. Jsou zde uvedeny příklady srovnávacích testů postupně z roku 2009 až z roku 2011 a k nim jsou přiřazovány tabulky úspěšnosti v jednotlivých úlohách. Na konci je srovnání úspěšnosti v úlohách za všechny tři roky, které nám ukazuje měnící se úroveň znalostí.