Konstrukční geometrie jinak - Gergelitsová, Šárka; Holan, Tomáš (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"Tento \u010dl\u00e1nek \u0159e\u0161\u00ed r\u016fzn\u00e9 p\u0159\u00edstupy ke konstruk\u010dn\u00ed \u00faloze. Prvn\u00edm p\u0159\u00edstupem je r\u00fdsov\u00e1n\u00ed, kdy k \u00faloze p\u0159istupujeme jako k praktick\u00e9mu probl\u00e9mu, kde z\u00e1le\u017e\u00ed na manu\u00e1ln\u00ed dovednosti \u017e\u00e1ka. Druh\u00fdm p\u0159\u00edstupem je \u0159e\u0161en\u00ed probl\u00e9mu a hled\u00e1n\u00ed postupu \u0159e\u0161en\u00ed, kdy k z\u00edsk\u00e1n\u00ed po\u017eadovan\u00fdch v\u00fdstupn\u00edch hodnot a \u00fatvar\u016f hled\u00e1me logicky spr\u00e1vn\u00e9 a zd\u016fvodn\u011bn\u00e9 postupy. Ve \u0161koln\u00edm p\u0159\u00edstupu se pak propojuje prvn\u00ed p\u0159\u00edstup s druh\u00fdm. P\u0159i t\u011bchto \u00faloh\u00e1ch je v\u0161ak pro \u017e\u00e1ka obt\u00ed\u017en\u00e9 zjistit, zda jeho postup je spr\u00e1vn\u00fd \u010di nikoliv a pro u\u010ditele je velmi pracn\u00e9 takov\u00e9 \u00falohy opravovat. Tud\u00ed\u017e \u017e\u00e1k dostane v\u00fdsledek sv\u00e9 pr\u00e1ce a\u017e po dlouh\u00e9 dob\u011b a t\u00edm to pro n\u011bj v\u011bt\u0161inou kon\u010d\u00ed, nevrac\u00ed se k tomu. Proto je te\u010f novinkou a jedn\u00edm z \u0159e\u0161en\u00ed tohoto probl\u00e9mu webov\u00e1 aplikace GeoTest, kter\u00e1 poskytuje prost\u0159ed\u00ed pro \u0159e\u0161en\u00ed konstruk\u010dn\u00edch \u00faloh a n\u00e1stroje k vyhodnocen\u00ed spr\u00e1vnosti proveden\u00e9ho \u0159e\u0161en\u00ed. V syst\u00e9mu jsou zat\u00edm p\u0159ipravena zad\u00e1n\u00ed 600 \u00faloh, kter\u00e9 maj\u00ed r\u016fzn\u00fd stupe\u0148 obt\u00ed\u017enosti."}" data-sheets-userformat="{"2":12672,"10":2,"11":3,"15":"Calibri","16":11}">Tento článek řeší různé přístupy ke konstrukční úloze. Prvním přístupem je rýsování, kdy k úloze přistupujeme jako k praktickému problému, kde záleží na manuální dovednosti žáka. Druhým přístupem je řešení problému a hledání postupu řešení, kdy k získání požadovaných výstupních hodnot a útvarů hledáme logicky správné a zdůvodněné postupy. Ve školním přístupu se pak propojuje první přístup s druhým. Při těchto úlohách je však pro žáka obtížné zjistit, zda jeho postup je správný či nikoliv a pro učitele je velmi pracné takové úlohy opravovat. Tudíž žák dostane výsledek své práce až po dlouhé době a tím to pro něj většinou končí, nevrací se k tomu. Proto je teď novinkou a jedním z řešení tohoto problému webová aplikace GeoTest, která poskytuje prostředí pro řešení konstrukčních úloh a nástroje k vyhodnocení správnosti provedeného řešení. V systému jsou zatím připravena zadání 600 úloh, které mají různý stupeň obtížnosti.