Motivující prostředí v matematice 1 - Jerlová, Radka (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"Motivuj\u00edc\u00ed prost\u0159ed\u00ed je ucelen\u00fd blok matematick\u00fdch probl\u00e9m\u016f a situac\u00ed vych\u00e1zej\u00edc\u00edch z praktick\u00e9ho \u017eivota a propojen\u00fdch zvolen\u00fdm prvkem (nap\u0159\u00edklad vypr\u00e1v\u011bn\u00ed, poh\u00e1dka, apod.). Matematick\u00e9 probl\u00e9my spolu tematicky souvis\u00ed, ale jsou formulov\u00e1ny tak, aby vy\u017eadovaly jin\u00fd p\u0159\u00edstup. Motivuj\u00edc\u00ed prost\u0159ed\u00ed m\u00e1 c\u00edl ve vybaven\u00ed \u017e\u00e1k\u016f dovednostmi \u0159e\u0161it probl\u00e9my i mimo \u0161kolu, a p\u0159itom jim umo\u017enit osvojov\u00e1n\u00ed si poznatk\u016f z\u00e1bavnou formou. V \u010dl\u00e1nku se prob\u00edr\u00e1 motivuj\u00edc\u00ed prost\u0159ed\u00ed \u201eZAHRADA\u201c, ke kter\u00e9mu je p\u0159ilo\u017een i pracovn\u00ed list a je v n\u011bm \u0159e\u0161eno celkem sedm matematick\u00fdch probl\u00e9m\u016f."}" data-sheets-userformat="{"2":12672,"10":2,"11":3,"15":"Calibri","16":11}">Motivující prostředí je ucelený blok matematických problémů a situací vycházejících z praktického života a propojených zvoleným prvkem (například vyprávění, pohádka, apod.). Matematické problémy spolu tematicky souvisí, ale jsou formulovány tak, aby vyžadovaly jiný přístup. Motivující prostředí má cíl ve vybavení žáků dovednostmi řešit problémy i mimo školu, a přitom jim umožnit osvojování si poznatků zábavnou formou. V článku se probírá motivující prostředí „ZAHRADA“, ke kterému je přiložen i pracovní list a je v něm řešeno celkem sedm matematických problémů.