Pozoruhodné vlastnosti kruhové inverze - Kobza, Aleš (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"V \u010dl\u00e1nku je rozeb\u00edr\u00e1na z\u00e1kladn\u00ed definice kruhov\u00e9 inverze a d\u00e1le jsou zde popisovan\u00e9, rozeb\u00edran\u00e9 a dokazovan\u00e9 z\u00e1kladn\u00ed vlastnosti kruhov\u00e9 inverze. Je zde i p\u00e1r p\u0159\u00edklad\u016f na zobrazen\u00ed bodu z vnit\u0159n\u00ed a z vn\u011bj\u0161\u00ed oblasti kru\u017enice a zobrazen\u00ed p\u0159\u00edmky a kru\u017enice neproch\u00e1zej\u00edc\u00ed st\u0159edem kruhov\u00e9 inverze. N\u00e1sleduje zkoum\u00e1n\u00ed, zda existuje kru\u017enice samodru\u017en\u00e1 a konkr\u00e9tn\u00ed aplika\u010dn\u00ed \u00faloha z\u00edskan\u00fdch poznatk\u016f."}" data-sheets-userformat="{"2":12672,"10":2,"11":3,"15":"Calibri","16":11}">V článku je rozebírána základní definice kruhové inverze a dále jsou zde popisované, rozebírané a dokazované základní vlastnosti kruhové inverze. Je zde i pár příkladů na zobrazení bodu z vnitřní a z vnější oblasti kružnice a zobrazení přímky a kružnice neprocházející středem kruhové inverze. Následuje zkoumání, zda existuje kružnice samodružná a konkrétní aplikační úloha získaných poznatků.