Inspirace ze zahraničí – úlohy ze života - Zelendová, Eva (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"\u010cl\u00e1nek vych\u00e1z\u00ed z\u00a0\u010dasopisu Mathematics Teacher, konkr\u00e9tn\u011b z\u00a0dubnov\u00e9ho \u010d\u00edsla uve\u0159ejn\u011bn\u00e9ho roku 2012 z\u00a0rubriky s\u00a0n\u00e1zvem Media Clips. Tato rubrika nab\u00edz\u00ed matematick\u00e9 \u00falohy, kter\u00e9 vych\u00e1zej\u00ed z\u00a0kr\u00e1tk\u00fdch aktu\u00e1ln\u00edch zpr\u00e1v. V\u00a0\u010dl\u00e1nku jsou uvedeny dva p\u0159\u00edklady: P\u016flno\u010dn\u00ed jezdec, co\u017e je nejt\u011b\u017e\u0161\u00ed a nejv\u011bt\u0161\u00ed limuz\u00edna na sv\u011bt\u011b. K\u00a0tomuto \u010dl\u00e1nku je dev\u011bt \u00faloh, n\u011bkter\u00e9 z\u00a0\u00faloh jsou o cen\u011b za pron\u00e1jem limuz\u00edny nebo o p\u0159evodu palc\u016f na centimetry, o procentech a je zde i \u00faloha na logiku. Dal\u0161\u00ed \u010dl\u00e1nek se jmenuje svatba had\u016f. Jedn\u00e1 se o tradici, kdy mni\u0161i provdaj\u00ed dva hady, a kdy\u017e zaujmou n\u011bjakou polohu v\u00a0pr\u016fb\u011bhu dvou hodin, hledaj\u00ed v\u00a0tom skryt\u00fd v\u00fdznam. \u010cl\u00e1nek konkr\u00e9tn\u011b hovo\u0159\u00ed o 90 kg v\u00e1\u017e\u00edc\u00ed had\u00ed nev\u011bst\u011b. N\u00e1sleduje p\u011bt \u00faloh, kter\u00e9 se zam\u011b\u0159uj\u00ed na ur\u010den\u00ed pr\u016fm\u011brn\u00e9 hmotnosti nebo nap\u0159\u00edklad p\u0159evodu liber na kilogramy. K\u00a0\u00faloh\u00e1m jsou poskytnuty v\u00fdsledky."}" data-sheets-userformat="{"2":6528,"10":2,"11":3,"14":{"1":2,"2":0},"15":"Arial"}">Článek vychází z časopisu Mathematics Teacher, konkrétně z dubnového čísla uveřejněného roku 2012 z rubriky s názvem Media Clips. Tato rubrika nabízí matematické úlohy, které vycházejí z krátkých aktuálních zpráv. V článku jsou uvedeny dva příklady: Půlnoční jezdec, což je nejtěžší a největší limuzína na světě. K tomuto článku je devět úloh, některé z úloh jsou o ceně za pronájem limuzíny nebo o převodu palců na centimetry, o procentech a je zde i úloha na logiku. Další článek se jmenuje svatba hadů. Jedná se o tradici, kdy mniši provdají dva hady, a když zaujmou nějakou polohu v průběhu dvou hodin, hledají v tom skrytý význam. Článek konkrétně hovoří o 90 kg vážící hadí nevěstě. Následuje pět úloh, které se zaměřují na určení průměrné hmotnosti nebo například převodu liber na kilogramy. K úlohám jsou poskytnuty výsledky.