O jedné vlastnosti polynomů - Calda, Emil (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"Autor nejprve na dvou p\u0159\u00edkladech nazna\u010d\u00ed, jakou v\u011btu bude formulovat, a d\u00edky dok\u00e1z\u00e1n\u00ed vlastnosti pro polynom prvn\u00edho a druh\u00e9ho stupn\u011b pak formuluje v\u011btu: Jestli\u017ee polynom n-t\u00e9ho stupn\u011b v\u00a0prom\u011bnn\u00e9 c nab\u00fdv\u00e1 nulov\u00e9 hodnoty pro n+1 vz\u00e1jemn\u011b r\u016fzn\u00fdch \u010d\u00edsel x1, x2, \u2026, xn, xn+1, potom jsou v\u0161echny koeficienty rovny nule. Autor ud\u00e1v\u00e1 dva p\u0159\u00edklady s \u0159e\u0161en\u00edm, v\u00a0kter\u00fdch ukazuje mo\u017en\u00e9 vyu\u017eit\u00ed t\u00e9to v\u011bty a jeden p\u0159\u00edklad bez \u0159e\u0161en\u00ed pro nad\u0161en\u00e9 \u010dten\u00e1\u0159e."}" data-sheets-userformat="{"2":6528,"10":2,"11":3,"14":{"1":2,"2":0},"15":"Arial"}">Autor nejprve na dvou příkladech naznačí, jakou větu bude formulovat, a díky dokázání vlastnosti pro polynom prvního a druhého stupně pak formuluje větu: Jestliže polynom n-tého stupně v proměnné c nabývá nulové hodnoty pro n+1 vzájemně různých čísel x1, x2, …, xn, xn+1, potom jsou všechny koeficienty rovny nule. Autor udává dva příklady s řešením, v kterých ukazuje možné využití této věty a jeden příklad bez řešení pro nadšené čtenáře.