Jak se také dá poznat pravoúhlý trojúhelník - Calda, Emil (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"\u010cl\u00e1nek si d\u00e1v\u00e1 za \u00fakol dok\u00e1zat, \u017ee je troj\u00faheln\u00edk pravo\u00fahl\u00fd u vrcholu C p\u0159i tomto zad\u00e1n\u00ed: M\u011bjme troj\u00faheln\u00edk ABC, z\u00a0bodu C spust\u00edme kolmici a jej\u00ed patu ozna\u010d\u00edme P. Ozna\u010d\u00edme bod S, st\u0159ed strany AB. Pro body P a S\u00a0plat\u00ed, \u017ee se nerovnaj\u00ed. Ozna\u010dme \u00fahel ACS = \u03b5 a \u00fahel PCB= \u03b3. Pokud \u03b5= \u03b3, je pak troj\u00faheln\u00edk pravo\u00fahl\u00fd?"}" data-sheets-userformat="{"2":6528,"10":2,"11":3,"14":{"1":2,"2":0},"15":"Arial"}">Článek si dává za úkol dokázat, že je trojúhelník pravoúhlý u vrcholu C při tomto zadání: Mějme trojúhelník ABC, z bodu C spustíme kolmici a její patu označíme P. Označíme bod S, střed strany AB. Pro body P a S platí, že se nerovnají. Označme úhel ACS = ε a úhel PCB= γ. Pokud ε= γ, je pak trojúhelník pravoúhlý?