Budovanie matematických predstáv pomocou manipulácií - Bachratý, Hynek (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"\u010cl\u00e1nek navazuje na jeho prvn\u00ed \u010d\u00e1st v\u00a0p\u0159edchoz\u00edm \u010d\u00edsle. D\u00e1le hovo\u0159\u00ed o d\u016fle\u017eitosti manipulace a experimentu ve v\u00fduce, konkr\u00e9tn\u011b v\u00a0geometrii. Tentokr\u00e1t se hovo\u0159\u00ed o experimentu, kter\u00fd byl prov\u00e1d\u011bn s\u00a0nadan\u00fdmi \u017e\u00e1ky druh\u00e9ho stupn\u011b gymn\u00e1zia. Tento experiment uk\u00e1zal, \u017ee \u017e\u00e1ci maj\u00ed velk\u00fd teoretick\u00fd podklad, ale maj\u00ed-li prakticky za\u010d\u00edt r\u00fdsovat, nejde jim to o moc l\u00e9pe ne\u017e sedm\u00e1k\u016fm a nech\u00e1pou, pro\u010d n\u011bkter\u00e9 kroky d\u011blaj\u00ed. A\u010dkoliv pozorov\u00e1n\u00ed by m\u011blo b\u00fdt hlavn\u00ed experiment\u00e1ln\u00ed metodou, je zde zm\u00edn\u011bn i koresponden\u010dn\u00ed semin\u00e1\u0159 a jeho v\u00fdsledky. Posledn\u00ed bod \u010dl\u00e1nku je o studentech managementu, kde t\u0159i matematick\u00e9 semin\u00e1\u0159e byli smr\u0161t\u011bny do jednoho a studenti m\u011bli m\u00e9n\u011b \u010dasu na pochopen\u00ed u\u010diva."}" data-sheets-userformat="{"2":6528,"10":2,"11":3,"14":{"1":2,"2":0},"15":"Arial"}">Článek navazuje na jeho první část v předchozím čísle. Dále hovoří o důležitosti manipulace a experimentu ve výuce, konkrétně v geometrii. Tentokrát se hovoří o experimentu, který byl prováděn s nadanými žáky druhého stupně gymnázia. Tento experiment ukázal, že žáci mají velký teoretický podklad, ale mají-li prakticky začít rýsovat, nejde jim to o moc lépe než sedmákům a nechápou, proč některé kroky dělají. Ačkoliv pozorování by mělo být hlavní experimentální metodou, je zde zmíněn i korespondenční seminář a jeho výsledky. Poslední bod článku je o studentech managementu, kde tři matematické semináře byli smrštěny do jednoho a studenti měli méně času na pochopení učiva.