Různé přístupy k výuce vět o shodných trojúhelnících - Vondrová, Naďa (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"\u010cl\u00e1nek vych\u00e1z\u00ed z\u00a0toho, \u017ee d\u016fle\u017eit\u00fdm zdrojem motivace je pocit \u00fasp\u011bchu. V\u00a0tomto \u010dl\u00e1nku je zm\u00edn\u011bno p\u011bt mo\u017en\u00fdch p\u0159\u00edstup\u016f k\u00a0v\u00fduce o shodn\u00fdch troj\u00faheln\u00edc\u00edch, z\u00a0nich\u017e n\u011bkter\u00e9 by mohly u \u017e\u00e1ka tento pocit vyvolat. Tyto p\u0159\u00edstupy se li\u0161\u00ed p\u0159edev\u0161\u00edm v\u00a0tom, jakou m\u00edrou \u017e\u00e1ci p\u0159isp\u011bj\u00ed k\u00a0\u0159e\u0161en\u00ed. Metody zde popisovan\u00e9 se naz\u00fdvaj\u00ed: sd\u011blen\u00ed, ot\u00e1zky, ob\u00e1lka, dikt\u00e1t a ta\u0161ka."}" data-sheets-userformat="{"2":6528,"10":2,"11":3,"14":{"1":2,"2":0},"15":"Arial"}">Článek vychází z toho, že důležitým zdrojem motivace je pocit úspěchu. V tomto článku je zmíněno pět možných přístupů k výuce o shodných trojúhelnících, z nichž některé by mohly u žáka tento pocit vyvolat. Tyto přístupy se liší především v tom, jakou mírou žáci přispějí k řešení. Metody zde popisované se nazývají: sdělení, otázky, obálka, diktát a taška.