Několik poznámek ke knize Joan Spicciové Až za hranice: Sen Sofie Kovalevské - Bílá, Alice (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"Kniha je o \u017een\u011b, kter\u00e1 musela p\u0159ekonat mnoh\u00e9 p\u0159ek\u00e1\u017eky, aby se mohla v\u011bnovat matematice. Je to prvn\u00ed \u017eena, kter\u00e1 z\u00edskala doktor\u00e1t z filozofie v oboru matematika, a\u010dkoliv j\u00ed nebylo umo\u017en\u011bno studovat na univerzit\u011b. Za\u010d\u00e1tek \u010dl\u00e1nku pod\u00e1v\u00e1 v\u00edce informac\u00ed k t\u00e9to zaj\u00edmav\u00e9 osobnosti a popis v\u011bc\u00ed, kter\u00e9 jsou obsahem rom\u00e1nu. V dal\u0161\u00ed \u010d\u00e1sti \u010dl\u00e1nku u\u017e jsou p\u0159\u00edmo citace z knihy a koment\u00e1\u0159e autorky \u010dl\u00e1nku."}" data-sheets-userformat="{"2":4480,"10":2,"11":3,"15":"Arial"}">Kniha je o ženě, která musela překonat mnohé překážky, aby se mohla věnovat matematice. Je to první žena, která získala doktorát z filozofie v oboru matematika, ačkoliv jí nebylo umožněno studovat na univerzitě. Začátek článku podává více informací k této zajímavé osobnosti a popis věcí, které jsou obsahem románu. V další části článku už jsou přímo citace z knihy a komentáře autorky článku.