Matematika a realita - Kuřina, František (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"V tomto \u010dl\u00e1nku je matematikou my\u0161lena p\u0159edev\u0161\u00edm aritmetika a geometrie a realitou sv\u011bt p\u0159\u00edrody a sv\u011bt lidsk\u00fdch artefakt\u016f. \u010cl\u00e1nek je rozd\u011blen do t\u0159\u00ed \u010d\u00e1st\u00ed, kde prvn\u00ed hovo\u0159\u00ed o aritmetice, kr\u00e1tce vysv\u011btluje, co to je a kde se objevuje v p\u0159\u00edrod\u011b. Druh\u00e1 \u010d\u00e1st je o mnoho del\u0161\u00ed a popisuje geometrii na obrazech, v herb\u00e1\u0159\u00edch, k\u0159ivky na t\u011ble \u017eivo\u010dich\u016f i ve fyzik\u00e1ln\u00edch vlastnostech, kter\u00e9 se projevuj\u00ed geometricky (soum\u011brnost pro udr\u017een\u00ed rovnov\u00e1hy). Posledn\u00ed \u010d\u00e1st\u00ed jsou z\u00e1v\u011bry. Tyto z\u00e1v\u011bry spo\u010d\u00edvaj\u00ed v z\u00e1sad\u00e1ch, jak by se m\u011bla realita odrazit v p\u0159irozen\u00e9m p\u0159\u00edstupu d\u00edt\u011bte k matematice."}" data-sheets-userformat="{"2":4480,"10":2,"11":3,"15":"Arial"}">V tomto článku je matematikou myšlena především aritmetika a geometrie a realitou svět přírody a svět lidských artefaktů. Článek je rozdělen do tří částí, kde první hovoří o aritmetice, krátce vysvětluje, co to je a kde se objevuje v přírodě. Druhá část je o mnoho delší a popisuje geometrii na obrazech, v herbářích, křivky na těle živočichů i ve fyzikálních vlastnostech, které se projevují geometricky (souměrnost pro udržení rovnováhy). Poslední částí jsou závěry. Tyto závěry spočívají v zásadách, jak by se měla realita odrazit v přirozeném přístupu dítěte k matematice.