Rozhovor o státní maturitě - Kobíková, Zuzana; Fuchs, Eduard (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"V tomto rozhovoru odpov\u00edd\u00e1 Eduard Fuchs, p\u0159edseda Spole\u010dnosti u\u010ditel\u016f matematiky a univerzitn\u00ed u\u010ditel matematiky na ot\u00e1zky t\u00fdkaj\u00edc\u00ed se st\u00e1tn\u00ed maturity, nap\u0159\u00edklad o \u010dem vypov\u00edd\u00e1 jej\u00ed absolvov\u00e1n\u00ed, co ukazuj\u00ed v\u00fdsledky jednotliv\u00fdch st\u0159edn\u00edch \u0161kol a o syst\u00e9mov\u00fdch chyb\u00e1ch, kter\u00e9 vid\u00ed jako hlavn\u00ed probl\u00e9m. Eduard Fuchs d\u00e1le hovo\u0159\u00ed o tom, \u017ee by se m\u011bli zru\u0161it dv\u011b \u00farovn\u011b maturity, proto\u017ee mezi nimi pak nelze efektivn\u011b porovn\u00e1vat a vysv\u011btluje, pro\u010d vysok\u00e9 procento (15,7 %) student\u016f nezvl\u00e1dlo st\u00e1tn\u00ed zkou\u0161ku z matematiky. Z\u00e1v\u011brem nahl\u00e9dne autor do budoucnosti, kde by mohly b\u00fdt p\u0159ij\u00edmac\u00ed testy na vysok\u00e9 \u0161koly nahrazeny pouze st\u00e1tn\u00ed maturitou."}" data-sheets-userformat="{"2":4480,"10":2,"11":3,"15":"Arial"}">V tomto rozhovoru odpovídá Eduard Fuchs, předseda Společnosti učitelů matematiky a univerzitní učitel matematiky na otázky týkající se státní maturity, například o čem vypovídá její absolvování, co ukazují výsledky jednotlivých středních škol a o systémových chybách, které vidí jako hlavní problém. Eduard Fuchs dále hovoří o tom, že by se měli zrušit dvě úrovně maturity, protože mezi nimi pak nelze efektivně porovnávat a vysvětluje, proč vysoké procento (15,7 %) studentů nezvládlo státní zkoušku z matematiky. Závěrem nahlédne autor do budoucnosti, kde by mohly být přijímací testy na vysoké školy nahrazeny pouze státní maturitou.