Jak může učitel matematiky rozvíjet kreativitu žáků - Patáková, Eva (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"Pro za\u010d\u00e1tek je zde uvedena definice kreativity v matematice podle Sheffielda. D\u00e1le je uvedeno 10 rys\u016f osobnosti kreativn\u00edho jedince a jak tyto rysy rozv\u00edjet pomoc\u00ed matematick\u00fdch aktivit. Krom\u011b \u00faloh, kter\u00e9 k rozv\u00edjen\u00ed napom\u00e1haj\u00ed, je zde tak\u00e9 stru\u010dn\u011b pops\u00e1no, co se konkr\u00e9tn\u00edmi rysy p\u0159esn\u011b mysl\u00ed. Rysy v tomto \u010dl\u00e1nku zmi\u0148ovan\u00e9 jsou: tolerance v\u016f\u010di dvojzna\u010dnosti, stimula\u010dn\u00ed svoboda, funk\u010dn\u00ed svoboda, flexibilita, ochota riskovat, prodleva uspokojen\u00ed, opro\u0161t\u011bn\u00ed od genderov\u00e9ho stereotypu, vytrvalost a odvaha. Nen\u00ed dok\u00e1z\u00e1no, \u017ee tyto rysy jsou skute\u010dn\u011b spojeny s kreativitou, ale je to uvedeno v knize od autor\u016f Dacey a Lennon."}" data-sheets-userformat="{"2":4480,"10":2,"11":3,"15":"Arial"}">Pro začátek je zde uvedena definice kreativity v matematice podle Sheffielda. Dále je uvedeno 10 rysů osobnosti kreativního jedince a jak tyto rysy rozvíjet pomocí matematických aktivit. Kromě úloh, které k rozvíjení napomáhají, je zde také stručně popsáno, co se konkrétními rysy přesně myslí. Rysy v tomto článku zmiňované jsou: tolerance vůči dvojznačnosti, stimulační svoboda, funkční svoboda, flexibilita, ochota riskovat, prodleva uspokojení, oproštění od genderového stereotypu, vytrvalost a odvaha. Není dokázáno, že tyto rysy jsou skutečně spojeny s kreativitou, ale je to uvedeno v knize od autorů Dacey a Lennon.