Laťkový plot jako inspirace - Kuřina, František (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"V tomto p\u0159\u00edsp\u011bvku chce autor uk\u00e1zat, jak la\u0165kov\u00fd plot m\u016f\u017ee b\u00fdt p\u0159edm\u011btem z\u00e1jmu jak matematika, tak b\u00e1sn\u00edka, v\u011bdce nebo i kresl\u00ed\u0159e. V \u010dl\u00e1nku jsou 3 \u00falohy typu: \u201eKolik mezer je v la\u0165kov\u00e9m plot\u011b, kter\u00fd m\u00e1 n lat\u011bk?\u201c. Je zde pops\u00e1n postup, jak\u00fdm byly \u017e\u00e1k\u016fm \u00falohy p\u0159edstaveny a z\u00e1v\u011bry, kter\u00e9 z nich vyvozovaly a dokonce i jak\u00fdm zp\u016fsobem k t\u011bmto z\u00e1v\u011br\u016fm do\u0161li. D\u00e1l jsou p\u0159edstaveny \u00falohy stejn\u00e9ho typu, kter\u00e9 u\u017e ale vym\u00fd\u0161leli \u017e\u00e1ci sami. Z\u00e1v\u011brem \u010dl\u00e1nku jsou uvedeny dv\u011b b\u00e1sn\u011b (jedna z nich je v origin\u00e1lu a jsou k n\u00ed dva p\u0159eklady) a k nim koment\u00e1\u0159 autora \u010dl\u00e1nku."}" data-sheets-userformat="{"2":4480,"10":2,"11":3,"15":"Arial"}">V tomto příspěvku chce autor ukázat, jak laťkový plot může být předmětem zájmu jak matematika, tak básníka, vědce nebo i kreslíře. V článku jsou 3 úlohy typu: „Kolik mezer je v laťkovém plotě, který má n latěk?“. Je zde popsán postup, jakým byly žákům úlohy představeny a závěry, které z nich vyvozovaly a dokonce i jakým způsobem k těmto závěrům došli. Dál jsou představeny úlohy stejného typu, které už ale vymýšleli žáci sami. Závěrem článku jsou uvedeny dvě básně (jedna z nich je v originálu a jsou k ní dva překlady) a k nim komentář autora článku.