„Kalkulačka“ na určování nejmenšího společného násobku a největšího společného dělitele - Fiala, Jan (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"Autor p\u00ed\u0161e o tom, pro\u010d by se m\u011bla \u201ekalkula\u010dka\u201c pou\u017e\u00edvat k ur\u010dov\u00e1n\u00ed nejmen\u0161\u00edho spole\u010dn\u00e9ho n\u00e1sobku a nejv\u011bt\u0161\u00edho spole\u010dn\u00e9ho jmenovatele. V teoretick\u00e9m podkladu pak uv\u00e1d\u00ed definice a postupy, kter\u00e9 lze nal\u00e9zt v u\u010debnic\u00edch matematiky, a kter\u00e9 jsou moc dlouh\u00e9 na to, aby \u017e\u00e1k mohl po\u0159\u00e1dn\u011b pochopit, co p\u0159esn\u011b d\u011bl\u00e1. D\u00e1le uv\u00e1d\u00ed term\u00edn \u201e\u010dinnost\u00ed formy u\u010den\u00ed\u201c. N\u00e1sleduje popis toho, jak se d\u00e1 tato speci\u00e1ln\u00ed kalkula\u010dka p\u0159ipravit (z pr\u016fhledn\u00e9 f\u00f3lie a nesmazateln\u00fdch fix\u016f). D\u00e1le je uvedena uk\u00e1zka pracovn\u00edho listu, kter\u00fd lze pou\u017e\u00edt p\u0159i t\u00e9to metod\u011b v\u00fduky. Z\u00e1v\u011brem se autor pod\u011bl\u00ed o vlastn\u00ed zku\u0161enosti z v\u00fduky."}" data-sheets-userformat="{"2":4480,"10":2,"11":3,"15":"Arial"}">Autor píše o tom, proč by se měla „kalkulačka“ používat k určování nejmenšího společného násobku a největšího společného jmenovatele. V teoretickém podkladu pak uvádí definice a postupy, které lze nalézt v učebnicích matematiky, a které jsou moc dlouhé na to, aby žák mohl pořádně pochopit, co přesně dělá. Dále uvádí termín „činností formy učení“. Následuje popis toho, jak se dá tato speciální kalkulačka připravit (z průhledné fólie a nesmazatelných fixů). Dále je uvedena ukázka pracovního listu, který lze použít při této metodě výuky. Závěrem se autor podělí o vlastní zkušenosti z výuky.