O jednom trojúhelníku Eukleidovsky nesestrojitelném - Calda, Emil (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"\u010cl\u00e1nek se v\u011bnuje troj\u00faheln\u00edku naz\u00fdvan\u00e9m \u00c1b\u00e9r\u00f3. Zab\u00fdv\u00e1 se jeho konstrukc\u00ed, zn\u00e1me-li strany d\u00e9lek a, b a polom\u011br \ud835\udf1a vepsan\u00e9 kru\u017enice. Nejprve je dok\u00e1z\u00e1no, \u017ee tento troj\u00faheln\u00edk nelze sestrojit Eukleidovsky a \u017ee v\u016fbec existuje. \u010cl\u00e1nek kon\u010d\u00ed zaj\u00edmavost\u00ed o samotn\u00e9m slovu \u00c1b\u00e9r\u00f3 a jeho pou\u017e\u00edv\u00e1n\u00ed pro pozdrav v n\u011bkter\u00fdch kruz\u00edch matematick\u00e9 obce."}" data-sheets-userformat="{"2":4480,"10":2,"11":3,"15":"Arial"}">Článek se věnuje trojúhelníku nazývaném Ábéró. Zabývá se jeho konstrukcí, známe-li strany délek a, b a poloměr ð vepsané kružnice. Nejprve je dokázáno, že tento trojúhelník nelze sestrojit Eukleidovsky a že vůbec existuje. Článek končí zajímavostí o samotném slovu Ábéró a jeho používání pro pozdrav v některých kruzích matematické obce.