Osvojování vědomostí o lineárních funkcích žáky gymnázia - Budínová, Irena (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"\u010cl\u00e1nek \u0159e\u0161\u00ed probl\u00e9m v\u00fduky funkc\u00ed na gymn\u00e1zi\u00edch, kde je u\u010diva mnoho a \u010das osvojit si nov\u00e9 znalosti je limitovan\u00fd. Popisuje nej\u010dast\u011bj\u0161\u00ed probl\u00e9my, kter\u00e9 \u017e\u00e1ci p\u0159i studiu funkc\u00ed maj\u00ed. Autorka d\u00e1le popisuje v\u00fdukovou metodu, kterou pou\u017eila, aby \u017e\u00e1ci l\u00e9pe pochopili z\u00e1kladn\u00ed pojmy a navazuj\u00edc\u00ed u\u010divo. Program byl rozd\u011blen do t\u0159\u00ed f\u00e1z\u00ed. Nejprve si m\u011bli osvojit z\u00e1kladn\u00ed pojmy. Nejprve \u017e\u00e1ci \u0159e\u0161ili \u00falohy bez znalosti teorie, pot\u00e9 sv\u00e9 v\u00fdsledky zobecnili a nakonec byly zavedeny pojmy na p\u0159\u00edkladech, kter\u00fdm \u017e\u00e1ci porozum\u011bli. A\u010dkoliv tento postup zabral v\u00edce \u010dasu, uk\u00e1zalo se, \u017ee v dal\u0161\u00edch f\u00e1z\u00edch (Procvi\u010dov\u00e1n\u00ed pojm\u016f a Pou\u017e\u00edv\u00e1n\u00ed dynamick\u00fdch postup\u016f p\u0159i zakreslov\u00e1n\u00ed graf\u016f element\u00e1rn\u00edch funkc\u00ed) \u017e\u00e1ci postupovali rychleji d\u00edky lep\u0161\u00edmu porozum\u011bn\u00ed z\u00e1klad\u016fm a proto byla nakonec \u010dasov\u00e1 ztr\u00e1ta p\u0159i pou\u017eit\u00ed t\u00e9to metody nulov\u00e1."}" data-sheets-userformat="{"2":4480,"10":2,"11":3,"15":"Arial"}">Článek řeší problém výuky funkcí na gymnáziích, kde je učiva mnoho a čas osvojit si nové znalosti je limitovaný. Popisuje nejčastější problémy, které žáci při studiu funkcí mají. Autorka dále popisuje výukovou metodu, kterou použila, aby žáci lépe pochopili základní pojmy a navazující učivo. Program byl rozdělen do tří fází. Nejprve si měli osvojit základní pojmy. Nejprve žáci řešili úlohy bez znalosti teorie, poté své výsledky zobecnili a nakonec byly zavedeny pojmy na příkladech, kterým žáci porozuměli. Ačkoliv tento postup zabral více času, ukázalo se, že v dalších fázích (Procvičování pojmů a Používání dynamických postupů při zakreslování grafů elementárních funkcí) žáci postupovali rychleji díky lepšímu porozumění základům a proto byla nakonec časová ztráta při použití této metody nulová.