Tvorba standardů z matematiky pro ZŠ - Fuchs, Eduard (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"Po roce 1990 do\u0161lo k\u00a0v\u00fdrazn\u00e9mu n\u00e1r\u016fstu v\u0161ech typ\u016f \u0161kol, druhou podstatnou zm\u011bnou bylo zaveden\u00ed \u0160koln\u00edch vzd\u011bl\u00e1vac\u00edch program\u016f na Z\u0160 a S\u0160. To vedlo k\u00a0rozvoln\u011bn\u00ed \u0161kolsk\u00fdch pom\u011bru a prakticky neexistenci osnov, proto J\u010cMF vytvo\u0159ilo standardy pro z\u00e1kladn\u00ed \u0161koly a v\u0161echny typy st\u0159edn\u00edch \u0161kol pro v\u00fduku matematiky. Sni\u017eov\u00e1n\u00ed \u00farovn\u011b na\u0161ich \u017e\u00e1k\u016f (na z\u00e1klad\u011b v\u00fdsledk\u016f v\u00fdzkum\u016f TIMSS a PISA) vedlo ke snaze legislativn\u011b o\u0161et\u0159it vzniklou situaci zaveden\u00edm standard\u016f pro z\u00e1kladn\u00ed vzd\u011bl\u00e1v\u00e1n\u00ed. Po \u0159ad\u011b zm\u011bn se dosp\u011blo ke standard\u016fm, kter\u00e9 maj\u00ed pokr\u00fdvat minim\u00e1ln\u00ed po\u017eadovanou \u00farove\u0148 znalost\u00ed v\u00a0p\u00e1t\u00fdch a dev\u00e1t\u00fdch t\u0159\u00edd\u00e1ch. V\u00a0sou\u010dasnosti jsou v\u00a0matematice, \u010de\u0161tin\u011b a angli\u010dtin\u011b vypracov\u00e1ny ke v\u0161em v\u00fdstup\u016fm RVP tzv. indik\u00e1tory, kter\u00e9 podrobn\u011bji popisuj\u00ed, kter\u00e9 znalosti budou v\u00a0r\u00e1mci dan\u00e9ho v\u00fdstupu testov\u00e1ny. Samotn\u00fdm testov\u00e1n\u00edm byla pov\u011b\u0159ena \u010cesk\u00e1 \u0161koln\u00ed inspekce. Pilotn\u00ed testov\u00e1n\u00ed prob\u011bhlo na stovce vybran\u00fdch \u0161kol na podzim 2011, na ja\u0159e 2012 gener\u00e1ln\u00ed zkou\u0161ka a od r. 2013 m\u011bly n\u00e1rodn\u00ed srovn\u00e1vac\u00ed zkou\u0161ky prob\u00edhat v\u00a0pln\u00e9m rozsahu."}" data-sheets-userformat="{"2":14592,"11":3,"14":[null,2,0],"15":"Arial","16":10}">Po roce 1990 došlo k výraznému nárůstu všech typů škol, druhou podstatnou změnou bylo zavedení Školních vzdělávacích programů na ZŠ a SŠ. To vedlo k rozvolnění školských poměru a prakticky neexistenci osnov, proto JČMF vytvořilo standardy pro základní školy a všechny typy středních škol pro výuku matematiky. Snižování úrovně našich žáků (na základě výsledků výzkumů TIMSS a PISA) vedlo ke snaze legislativně ošetřit vzniklou situaci zavedením standardů pro základní vzdělávání. Po řadě změn se dospělo ke standardům, které mají pokrývat minimální požadovanou úroveň znalostí v pátých a devátých třídách. V současnosti jsou v matematice, češtině a angličtině vypracovány ke všem výstupům RVP tzv. indikátory, které podrobněji popisují, které znalosti budou v rámci daného výstupu testovány. Samotným testováním byla pověřena Česká školní inspekce. Pilotní testování proběhlo na stovce vybraných škol na podzim 2011, na jaře 2012 generální zkouška a od r. 2013 měly národní srovnávací zkoušky probíhat v plném rozsahu.