Paul Erdös: Život v citátech - Balková, L´ubomíra (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"Paul Erd\u00f6s je jedn\u00edm z\u00a0nejv\u00fdznamn\u011bj\u0161\u00edch matematik\u016f 20. stolet\u00ed. Ji\u017e od \u00fatl\u00e9ho d\u011btstv\u00ed v\u00a0matematice vynikal, otec i matka byli st\u0159edo\u0161kol\u0161t\u00ed profeso\u0159i matematiky a do jej\u00edch taj\u016f mal\u00e9ho Paula zasv\u011bcovali. Mezi n\u00edm a matkou bylo velmi siln\u00e9 pouto, proto jej\u00ed smrt nesl velmi t\u011b\u017ece. Cel\u00fd \u017eivot pro\u017eil na cest\u00e1ch s\u00a0mal\u00fdm kufrem a v\u011bt\u0161inou se na jednom m\u00edst\u011b nezdr\u017eel d\u00e9le ne\u017e 7 dn\u00ed. Pracoval a\u017e do konce sv\u00e9ho \u017eivota, senilita jej nepostihla, do\u017eil se 83 let a zem\u0159el na matematick\u00e9 konferenci. Jeho hlavn\u00ed z\u00e1sluhou je zm\u011bna stylu publikov\u00e1n\u00ed v\u00a0matematice. Jeho publikov\u00e1n\u00ed \u010dl\u00e1nk\u016f, kter\u00e9 byly d\u00edlem v\u00edce autor\u016f, se stalo v\u00a0matematice obecnou normou. Na jeho po\u010dest bylo definov\u00e1no Erd\u00f6sovo \u010d\u00edslo \u2013 Erd\u00f6s m\u00e1 \u010d\u00edslo 0; ti, kte\u0159\u00ed napsali \u010dl\u00e1nek s\u00a0n\u00edm, maj\u00ed \u010d\u00edslo 1; ti, kdo publikovali s\u00a0n\u011bjak\u00fdm spoluautorem Erd\u00f6se, maj\u00ed \u010d\u00edslo 2 atd. V\u011bt\u0161ina aktivn\u00edch matematik\u016f pravd\u011bpodobn\u011b nem\u00e1 toto \u010d\u00edslo v\u011bt\u0161\u00ed ne\u017e 8. Vytvo\u0159il tak\u00e9 sv\u016fj speci\u00e1ln\u00ed jazyk \u2013 \u201eerd\u00f6\u0161tinu\u201c, kter\u00fd se ujal v\u00a0matematick\u00fdch kruz\u00edch po cel\u00e9m sv\u011bt\u011b. M\u016f\u017eeme jej za\u0159adit do kategorie \u201e\u0159e\u0161itel probl\u00e9m\u016f\u201c, nikoliv \u201ebudovatel teorie\u201c (narozd\u00edl od v\u011bt\u0161iny matematik\u016f). Jeho hlavn\u00ed oblast\u00ed z\u00e1jmu byla p\u0159irozen\u00e1 \u010d\u00edsla (teorie \u010d\u00edsel, teorie graf\u016f). V\u00a0z\u00e1v\u011bru \u010dl\u00e1nku jsou uvedeny 3 \u00falohy s\u00a0\u0159e\u0161en\u00edm, kter\u00fdmi se Erd\u00f6s zab\u00fdval, a kter\u00e9 vy\u0159e\u0161il."}" data-sheets-userformat="{"2":6528,"10":2,"11":3,"14":{"1":2,"2":0},"15":"Arial"}">Paul Erdös je jedním z nejvýznamnějších matematiků 20. století. Již od útlého dětství v matematice vynikal, otec i matka byli středoškolští profesoři matematiky a do jejích tajů malého Paula zasvěcovali. Mezi ním a matkou bylo velmi silné pouto, proto její smrt nesl velmi těžce. Celý život prožil na cestách s malým kufrem a většinou se na jednom místě nezdržel déle než 7 dní. Pracoval až do konce svého života, senilita jej nepostihla, dožil se 83 let a zemřel na matematické konferenci. Jeho hlavní zásluhou je změna stylu publikování v matematice. Jeho publikování článků, které byly dílem více autorů, se stalo v matematice obecnou normou. Na jeho počest bylo definováno Erdösovo číslo – Erdös má číslo 0; ti, kteří napsali článek s ním, mají číslo 1; ti, kdo publikovali s nějakým spoluautorem Erdöse, mají číslo 2 atd. Většina aktivních matematiků pravděpodobně nemá toto číslo větší než 8. Vytvořil také svůj speciální jazyk – „erdöštinu“, který se ujal v matematických kruzích po celém světě. Můžeme jej zařadit do kategorie „řešitel problémů“, nikoliv „budovatel teorie“ (narozdíl od většiny matematiků). Jeho hlavní oblastí zájmu byla přirozená čísla (teorie čísel, teorie grafů). V závěru článku jsou uvedeny 3 úlohy s řešením, kterými se Erdös zabýval, a které vyřešil.