Matematika a hudba (4) Vybrané kompoziční směry hudby 20. století - Piknerová, Judita (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"Rytmus je slo\u017eka hudebn\u00ed struktury, kter\u00e1 obsahuje v\u00fdrazn\u011b matematick\u00e9 prvky, pomoc\u00ed kter\u00fdch vn\u00edm\u00e1me \u010dasov\u00e9 vztahy, ty mohou b\u00fdt velmi slo\u017eit\u00e9, p\u0159esto je m\u016f\u017eeme postihnout element\u00e1rn\u00edmi matematick\u00fdmi vztahy. V\u00fdvoj rytmu se m\u011bnil v\u00a0jednotliv\u00fdch \u010dasov\u00fdch obdob\u00edch \u2013 od antiky, p\u0159es st\u0159edov\u011bk, renesanci, baroko, klasicismus, a\u017e po sou\u010dasn\u00e9 ch\u00e1p\u00e1n\u00ed rytmu, kter\u00e9 spo\u010d\u00edv\u00e1 v\u00a0r\u016fzn\u011b tvarovan\u00e9m sledu t\u011b\u017ek\u00fdch a lehk\u00fdch dob. D\u00e1le \u010dl\u00e1nek vysv\u011btluje pojmy dodekafonie, punktualismu, t\u00e9mbrov\u00e9 hudby, hudebn\u00ed aleatoriky a nakonec se zmi\u0148uje o grafick\u00e9 hudb\u011b, kter\u00e1 je ur\u010dena sp\u00ed\u0161e pro \u010dten\u00ed, ne\u017e pro poslech."}" data-sheets-userformat="{"2":6528,"10":2,"11":3,"14":{"1":2,"2":0},"15":"Arial"}">Rytmus je složka hudební struktury, která obsahuje výrazně matematické prvky, pomocí kterých vnímáme časové vztahy, ty mohou být velmi složité, přesto je můžeme postihnout elementárními matematickými vztahy. Vývoj rytmu se měnil v jednotlivých časových obdobích – od antiky, přes středověk, renesanci, baroko, klasicismus, až po současné chápání rytmu, které spočívá v různě tvarovaném sledu těžkých a lehkých dob. Dále článek vysvětluje pojmy dodekafonie, punktualismu, témbrové hudby, hudební aleatoriky a nakonec se zmiňuje o grafické hudbě, která je určena spíše pro čtení, než pro poslech.