Geometrické řešení jedné početní úlohy - Moravcová, Vlasta (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"\u010cl\u00e1nek uv\u00e1d\u00ed jedno algebraick\u00e9 a dv\u011b geometrick\u00e9 \u0159e\u0161en\u00ed \u00falohy ze Sb\u00edrky \u00faloh z\u00a0matematiky pro vy\u0161\u0161\u00ed t\u0159\u00eddy st\u0159edn\u00edch \u0161kol od autor\u016f Bohumila Byd\u017eovsk\u00e9ho a Jana Vojt\u011bcha: Sestrojte \u010dtverec, jsou-li d\u00e1ny body, v\u00a0nich\u017e prodlou\u017een\u00e9 strany jeho prot\u00ednaj\u00ed p\u0159\u00edmku. Autorka \u010dl\u00e1nku si mysl\u00ed, \u017ee auto\u0159i sb\u00edrky p\u0159edpokl\u00e1dali \u0159e\u0161en\u00ed \u00falohy pomoc\u00ed v\u00fdpo\u010dtu, do protikladu k\u00a0p\u0159edpokl\u00e1dan\u00e9mu \u0159e\u0161en\u00ed uv\u00e1d\u00ed 2 elegantn\u00ed geometrick\u00e1 \u0159e\u0161en\u00ed."}" data-sheets-userformat="{"2":6528,"10":2,"11":3,"14":{"1":2,"2":0},"15":"Arial"}">Článek uvádí jedno algebraické a dvě geometrické řešení úlohy ze Sbírky úloh z matematiky pro vyšší třídy středních škol od autorů Bohumila Bydžovského a Jana Vojtěcha: Sestrojte čtverec, jsou-li dány body, v nichž prodloužené strany jeho protínají přímku. Autorka článku si myslí, že autoři sbírky předpokládali řešení úlohy pomocí výpočtu, do protikladu k předpokládanému řešení uvádí 2 elegantní geometrická řešení.