Zlaté číslo a limity dvou posloupností - Calda, Emil (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"Nejprve autor \u010dl\u00e1nku zmi\u0148uje, jak ch\u00e1peme pojem \u201ezlat\u00e9 \u010d\u00edslo\u201c v\u00a0souvislosti s\u00a0matematikou a pot\u00e9 ukazuje dv\u011b r\u016fzn\u00e9 posloupnosti, kter\u00e9 ke zlat\u00e9mu \u010d\u00edslu konverguj\u00ed \u2013 Fibonacciho posloupnost a posloupnost:\u00a0,\u00a0 , , \u2026 S pojmem zlat\u00e9ho \u010d\u00edsla se nesetk\u00e1v\u00e1me pouze v\u00a0matematice, ale i v\u00a0astronomii, nebo u \u010d\u00edsel mobiln\u00edch oper\u00e1tor\u016f."}" data-sheets-userformat="{"2":6528,"10":2,"11":3,"14":{"1":2,"2":0},"15":"Arial"}">Nejprve autor článku zmiňuje, jak chápeme pojem „zlaté číslo“ v souvislosti s matematikou a poté ukazuje dvě různé posloupnosti, které ke zlatému číslu konvergují – Fibonacciho posloupnost a posloupnost: , , , … S pojmem zlatého čísla se nesetkáváme pouze v matematice, ale i v astronomii, nebo u čísel mobilních operátorů.