O vyjadřování v matematice - Kuřina, František (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"\u010cl\u00e1nek se odvol\u00e1v\u00e1 na d\u0159\u00edv\u011bj\u0161\u00ed \u010dl\u00e1nek ze stejn\u00e9ho ro\u010dn\u00edku Vlastimila Dlaba o ekvivalenci matematick\u00fdch v\u011bt. Ekvivalence m\u00e1 podle Ku\u0159iny minim\u00e1ln\u011b \u010dty\u0159i v\u00fdznamy \u2013 logick\u00e1 spojka, bin\u00e1rn\u00ed operace, ekvivalence v\u011bt v\u00a0deduktivn\u00edm syst\u00e9mu a synonymita v\u00fdznam\u016f. T\u0159et\u00ed z\u00a0uveden\u00fdch v\u00fdznam\u016f hodnot\u00ed ekvivalenci z\u00a0hlediska platnosti tvrzen\u00ed, \u010dtvrt\u00fd z\u00a0hlediska v\u00fdznamu. Pythagorova v\u011bta a v\u011bta k\u00a0n\u00ed obr\u00e1cen\u00e1 jsou ekvivalentn\u00ed z\u00a0hlediska platnosti, nejsou v\u0161ak ekvivalentn\u00ed z\u00a0hlediska v\u00fdznamu a to je pot\u0159eba rozli\u0161it. D\u00e1le se zam\u00fd\u0161l\u00ed nad t\u00edm, co je \u201eobecn\u00fd troj\u00faheln\u00edk\u201c, pro kter\u00fd plat\u00ed kosinov\u00e1 v\u011bta a navrhuje v\u00a0t\u00e9to souvislosti rad\u011bji pou\u017e\u00edvat formulaci \u201ev libovoln\u00e9m troj\u00faheln\u00edku\u201c."}" data-sheets-userformat="{"2":6528,"10":2,"11":3,"14":[null,2,0],"15":"Arial"}">Článek se odvolává na dřívější článek ze stejného ročníku Vlastimila Dlaba o ekvivalenci matematických vět. Ekvivalence má podle Kuřiny minimálně čtyři významy – logická spojka, binární operace, ekvivalence vět v deduktivním systému a synonymita významů. Třetí z uvedených významů hodnotí ekvivalenci z hlediska platnosti tvrzení, čtvrtý z hlediska významu. Pythagorova věta a věta k ní obrácená jsou ekvivalentní z hlediska platnosti, nejsou však ekvivalentní z hlediska významu a to je potřeba rozlišit. Dále se zamýšlí nad tím, co je „obecný trojúhelník“, pro který platí kosinová věta a navrhuje v této souvislosti raději používat formulaci „v libovolném trojúhelníku“.