Silvestrovské rozjímání o ekvivalenci geometrických vět - Leischner, Pavel (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"\u010cl\u00e1nek se zam\u00fd\u0161l\u00ed nad d\u0159\u00edv\u011bj\u0161\u00edm \u010dl\u00e1nkem ze sejn\u00e9ho ro\u010dn\u00edku Vlastimila Dlaba o ekvivalenci matematick\u00fdch v\u011bt. Leischner upozor\u0148uje na nespr\u00e1vn\u00e9 pou\u017eit\u00ed Pythagorovy v\u011bty, podle n\u011bj m\u011bla b\u00fdt pou\u017eita pythagorejsk\u00e1 ekvivalence (Pro ka\u017ed\u00fd troj\u00faheln\u00edk ABC plat\u00ed: \u03b3 = 90\u00b0, pr\u00e1v\u011b kdy\u017e c2 = a2 + b2.), aby skute\u010dn\u011b v\u0161echny dok\u00e1zan\u00e9 ekvivalence ve v\u00fd\u0161e zm\u00edn\u011bn\u00e9m \u010dl\u00e1nku platily. Toto sv\u00e9 m\u00edn\u011bn\u00ed v\u00a0\u010dl\u00e1nku tak\u00e9 zd\u016fvod\u0148uje."}" data-sheets-userformat="{"2":6528,"10":2,"11":3,"14":[null,2,0],"15":"Arial"}">Článek se zamýšlí nad dřívějším článkem ze sejného ročníku Vlastimila Dlaba o ekvivalenci matematických vět. Leischner upozorňuje na nesprávné použití Pythagorovy věty, podle něj měla být použita pythagorejská ekvivalence (Pro každý trojúhelník ABC platí: γ = 90°, právě když c2 = a2 + b2.), aby skutečně všechny dokázané ekvivalence ve výše zmíněném článku platily. Toto své mínění v článku také zdůvodňuje.