Babylonský výpočet čísla "odmocnina ze dvou" - Bečvář, Jindřich; Dlab, Vlastimil (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"V\u00a0dne\u0161n\u00ed dob\u011b p\u0159esnou hodnotu dostaneme pomoc\u00ed limity posloupnosti. Ve star\u00e9 Babylonii pou\u017e\u00edvali v\u00a0podstat\u011b stejn\u00fd princip, jen postupovali krok za krokem (pomoc\u00ed postupn\u00fdch aproximac\u00ed), proto\u017ee limity neznali. Nav\u00edc pro z\u00e1pis v\u00fdsledku pou\u017e\u00edvali \u0161edes\u00e1tkovou soustavu. Uveden\u00fd babylonsk\u00fd postup je pot\u00e9 zobecn\u011bn pro odmocninu z\u00a0libovoln\u00e9ho p\u0159irozen\u00e9ho \u010d\u00edsla a d\u00e1le pro libovolnou odmocninu z\u00a0libovoln\u00e9ho p\u0159irozen\u00e9ho \u010d\u00edsla."}" data-sheets-userformat="{"2":6528,"10":2,"11":3,"14":[null,2,0],"15":"Arial"}">V dnešní době přesnou hodnotu dostaneme pomocí limity posloupnosti. Ve staré Babylonii používali v podstatě stejný princip, jen postupovali krok za krokem (pomocí postupných aproximací), protože limity neznali. Navíc pro zápis výsledku používali šedesátkovou soustavu. Uvedený babylonský postup je poté zobecněn pro odmocninu z libovolného přirozeného čísla a dále pro libovolnou odmocninu z libovolného přirozeného čísla.