Byl Eukleides finančně gramotný? - Calda, Emil (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"Finan\u010dn\u00ed gramotnost souvis\u00ed s\u00a0finan\u010dn\u00ed matematikou, kter\u00e1 nen\u00ed p\u0159\u00edli\u0161 do hloubky vyu\u010dovan\u00e1 na \u0161kol\u00e1ch, p\u0159esto\u017ee je to oblast, kter\u00e1 bezprost\u0159edn\u011b souvis\u00ed s\u00a0re\u00e1ln\u00fdm \u017eivotem. Eukleides finan\u010dn\u011b gramotn\u00fd nebyl hned z\u00a0n\u011bkolika d\u016fvod\u016f. Za prv\u00e9 v\u00a0jeho dob\u011b spousta vztah\u016f souvisej\u00edc\u00edch s\u00a0finan\u010dn\u00ed matematikou nebyla pot\u0159ebn\u00e1, za druh\u00e9 v\u00a0jeho dob\u011b v\u011bt\u0161ina velk\u00fdch matematik\u016f pova\u017eovala za ned\u016fstojn\u00e9 zab\u00fdvat se oblastmi oby\u010dejn\u00e9ho \u017eivota a za t\u0159et\u00ed v\u00fdsledky finan\u010dn\u00ed matematiky rozhodn\u011b nejsou estetick\u00e9 a jeho oku by se nel\u00edbily, co\u017e ale neznamen\u00e1, \u017ee v\u00a0dne\u0161n\u00ed dob\u011b nen\u00ed finan\u010dn\u00ed gramotnost d\u016fle\u017eit\u00e1."}" data-sheets-userformat="{"2":6528,"10":2,"11":3,"14":[null,2,0],"15":"Arial"}">Finanční gramotnost souvisí s finanční matematikou, která není příliš do hloubky vyučovaná na školách, přestože je to oblast, která bezprostředně souvisí s reálným životem. Eukleides finančně gramotný nebyl hned z několika důvodů. Za prvé v jeho době spousta vztahů souvisejících s finanční matematikou nebyla potřebná, za druhé v jeho době většina velkých matematiků považovala za nedůstojné zabývat se oblastmi obyčejného života a za třetí výsledky finanční matematiky rozhodně nejsou estetické a jeho oku by se nelíbily, což ale neznamená, že v dnešní době není finanční gramotnost důležitá.