Časopis Krok (1821 – 1840) a matematická lingvistika - Sedlačíková, Blanka (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"\u010casopis jako prvn\u00ed p\u0159i\u0161el s\u00a0matematickou lingvistikou (konkr\u00e9tn\u011b kvantitativn\u00ed), kter\u00e1 se zab\u00fdv\u00e1 r\u016fzn\u00fdmi po\u010dty (frekvenc\u00ed) jednotek jazyka, co\u017e m\u011blo praktick\u00e9 vyu\u017eit\u00ed nap\u0159\u00edklad p\u0159i vytvo\u0159en\u00ed tzv. Morseovy abecedy. \u010casopis uve\u0159ej\u0148oval p\u0159\u00edsp\u011bvky i z\u00a0mnoha dal\u0161\u00edch oblast\u00ed v\u011bd spole\u010densk\u00fdch i p\u0159\u00edrodn\u00edch. Redaktorem \u010dasopisu byl Jan Svatopluk Presl, kter\u00fd byl v\u00a0kontaktu se v\u0161emi \u010deln\u00edmi p\u0159edstaviteli podporuj\u00edc\u00edmi \u010desk\u00e9 n\u00e1rodn\u00ed obrozen\u00ed, ji\u017e byli n\u00e1sledn\u011b nejv\u00fdznamn\u011bj\u0161\u00edmi p\u0159isp\u011bvateli do tohoto \u010dasopisu. N\u00e1zev \u010dasopisu byl zvolen velmi pe\u010dliv\u011b jako homonymum \u2013 vojvoda Krok nebo jednotka ch\u016fze (za p\u016fvodce n\u00e1zvu je pokl\u00e1d\u00e1n J. E. Purkyn\u011b). \u010casopis byl adresov\u00e1n p\u0159edev\u0161\u00edm inteligenci, a proto byl v\u00a0dob\u011b jeho vyd\u00e1v\u00e1n\u00ed po\u010det odb\u011bratel\u016f jen cca 150. Pou\u017e\u00edv\u00e1n\u00ed matematiky v\u00a0lingvistice j\u00ed m\u011blo podle jej\u00edch autor\u016f p\u0159in\u00e9st v\u00e1\u017enost. V \u010dasopise byla vyvr\u00e1cena dv\u011b tvrzen\u00ed, a to, \u017ee \u010de\u0161tina je jazyk tvrd\u00fd a t\u011b\u017ek\u00fd na v\u00fdslovnost a \u017ee m\u00e1 velmi chudou slovn\u00ed z\u00e1sobu. Proto by \u010de\u0161tina m\u011bla b\u00fdt pova\u017eov\u00e1na za vhodn\u00fd jazyk v\u011bdy. Kv\u016fli vzniku \u010dasopisu \u010cesk\u00e9ho musea, p\u0159estal v\u00a0roce 1840 \u010dasopis Krok existovat."}" data-sheets-userformat="{"2":6528,"10":2,"11":3,"14":[null,2,0],"15":"Arial"}">Časopis jako první přišel s matematickou lingvistikou (konkrétně kvantitativní), která se zabývá různými počty (frekvencí) jednotek jazyka, což mělo praktické využití například při vytvoření tzv. Morseovy abecedy. Časopis uveřejňoval příspěvky i z mnoha dalších oblastí věd společenských i přírodních. Redaktorem časopisu byl Jan Svatopluk Presl, který byl v kontaktu se všemi čelními představiteli podporujícími české národní obrození, již byli následně nejvýznamnějšími přispěvateli do tohoto časopisu. Název časopisu byl zvolen velmi pečlivě jako homonymum – vojvoda Krok nebo jednotka chůze (za původce názvu je pokládán J. E. Purkyně). Časopis byl adresován především inteligenci, a proto byl v době jeho vydávání počet odběratelů jen cca 150. Používání matematiky v lingvistice jí mělo podle jejích autorů přinést vážnost. V časopise byla vyvrácena dvě tvrzení, a to, že čeština je jazyk tvrdý a těžký na výslovnost a že má velmi chudou slovní zásobu. Proto by čeština měla být považována za vhodný jazyk vědy. Kvůli vzniku časopisu Českého musea, přestal v roce 1840 časopis Krok existovat.