Netradiční užití matic ve středoškolské matematice - Mazurek, Jiří (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"\u010cl\u00e1nek na \u010dty\u0159ech \u00faloh\u00e1ch ukazuje mo\u017enosti u\u017eit\u00ed matic v\u00a0geometrii (oto\u010den\u00ed vektoru o 90\u00b0, zobrazen\u00ed vektoru v\u00a0osov\u00e9 soum\u011brnosti podle osy x a y), v\u00a0ekonomii (p\u0159i zji\u0161\u0165ov\u00e1n\u00ed pravd\u011bpodobnosti prodeje r\u016fzn\u00fdch v\u00fdrobk\u016f) a p\u0159i p\u0159edpov\u00edd\u00e1n\u00ed po\u010das\u00ed (jak\u00fd stav po\u010das\u00ed je z\u00a0dlouhodob\u00e9ho hlediska nejpravd\u011bpodobn\u011bj\u0161\u00ed). K\u00a0vy\u0159e\u0161en\u00ed v\u0161ech uveden\u00fdch \u00faloh by m\u011bly sta\u010dit st\u0159edo\u0161kolsk\u00e9 matematick\u00e9 znalosti matic."}" data-sheets-userformat="{"2":6528,"10":2,"11":3,"14":[null,2,0],"15":"Arial"}">Článek na čtyřech úlohách ukazuje možnosti užití matic v geometrii (otočení vektoru o 90°, zobrazení vektoru v osové souměrnosti podle osy x a y), v ekonomii (při zjišťování pravděpodobnosti prodeje různých výrobků) a při předpovídání počasí (jaký stav počasí je z dlouhodobého hlediska nejpravděpodobnější). K vyřešení všech uvedených úloh by měly stačit středoškolské matematické znalosti matic.