Modifikace Eukleidových vět a věty Pythagorovy pro obecné trojúhelníky - Kuchta, Jiří (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"Na za\u010d\u00e1tku \u010dl\u00e1nku je uveden d\u016fkaz Eukleidov\u00fdch v\u011bt a Pythagorovy v\u011bty pro pravo\u00fahl\u00e9 troj\u00faheln\u00edky. D\u00e1le jsou ob\u011b v\u011bty zobecn\u011bny a dok\u00e1z\u00e1ny pro tupo\u00fahl\u00fd troj\u00faheln\u00edk. Pro ostro\u00fahl\u00fd by se postupovalo analogicky. Platnost rovnosti pro libovoln\u00e9 troj\u00faheln\u00edky roz\u0161i\u0159uje na dal\u0161\u00ed mnoho\u00faheln\u00edky a konkr\u00e9tn\u011b je platnost demonstrov\u00e1na na p\u0159\u00edkladu \u0161esti\u00faheln\u00edku."}" data-sheets-userformat="{"2":6528,"10":2,"11":3,"14":[null,2,0],"15":"Arial"}">Na začátku článku je uveden důkaz Eukleidových vět a Pythagorovy věty pro pravoúhlé trojúhelníky. Dále jsou obě věty zobecněny a dokázány pro tupoúhlý trojúhelník. Pro ostroúhlý by se postupovalo analogicky. Platnost rovnosti pro libovolné trojúhelníky rozšiřuje na další mnohoúhelníky a konkrétně je platnost demonstrována na příkladu šestiúhelníku.