Matematické poznatky jako pomůcky ve výtvarném umění (3) - Pavlíková, Dana (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"Dal\u0161\u00edm v\u00fdznamn\u00fdm renesan\u010dn\u00edm autorem byl Michelangelo Buonarroti, kter\u00fd si p\u0159i v\u00fdzdob\u011b stropu Sixtinsk\u00e9 kaple rozd\u011blil jeho plochu na n\u011bkolik \u010d\u00e1st\u00ed, z\u00a0n\u00ed\u017e ka\u017ed\u00e1 m\u00e1 svou vlastn\u00ed perspektivu (perspektivn\u00ed zpracov\u00e1n\u00ed jednoho v\u00fdjevu by bylo velmi obt\u00ed\u017en\u00e9). B\u011bhem tohoto obdob\u00ed se rozv\u00edjely mal\u00ed\u0159sk\u00e9 pom\u016fcky pro perspektivn\u00ed zobrazen\u00ed (sklen\u011bn\u00e1 deska, \u010dtvercov\u00e1 s\u00ed\u0165, zrcadla, \u010do\u010dky atd.), co\u017e nakonec vedlo k\u00a0sestrojen\u00ed prvn\u00edho fotoapar\u00e1tu. Teoretick\u00e9 z\u00e1klady line\u00e1rn\u00ed perspektivy jsou p\u0159ipisov\u00e1ny anglick\u00e9mu matematikovi Taylorovi. B\u011bhem obdob\u00ed baroka nedo\u0161lo k\u00a0\u017e\u00e1dn\u00fdm nov\u00fdm objev\u016fm. V\u00a0devaten\u00e1ct\u00e9m stolet\u00ed je nejd\u016fle\u017eit\u011bj\u0161\u00ed slo\u017ekou v\u00a0um\u011bn\u00ed barva. Kubismus pot\u00e9 p\u0159ich\u00e1z\u00ed s\u00a0plasti\u010dnost\u00ed obraz\u016f, se kterou matematika (geometrie) nesouhlas\u00ed."}" data-sheets-userformat="{"2":6528,"10":2,"11":3,"14":[null,2,0],"15":"Arial"}">Dalším významným renesančním autorem byl Michelangelo Buonarroti, který si při výzdobě stropu Sixtinské kaple rozdělil jeho plochu na několik částí, z níž každá má svou vlastní perspektivu (perspektivní zpracování jednoho výjevu by bylo velmi obtížné). Během tohoto období se rozvíjely malířské pomůcky pro perspektivní zobrazení (skleněná deska, čtvercová síť, zrcadla, čočky atd.), což nakonec vedlo k sestrojení prvního fotoaparátu. Teoretické základy lineární perspektivy jsou připisovány anglickému matematikovi Taylorovi. Během období baroka nedošlo k žádným novým objevům. V devatenáctém století je nejdůležitější složkou v umění barva. Kubismus poté přichází s plastičností obrazů, se kterou matematika (geometrie) nesouhlasí.