Co neučíme, a měli bychom (a co učíme, ač bychom možná nemuseli) - Saxl, Ivan; Kvaszová, Milena (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"\u010cl\u00e1nek se zab\u00fdv\u00e1 statistikou, kter\u00e9 je dle autor\u016f ve \u0161kol\u00e1ch v\u011bnovan\u00e1 mal\u00e1 pozornost. Nejv\u00edce se \u017e\u00e1ci nau\u010d\u00ed, kdy\u017e budou sb\u00edrat a vyhodnocovat vlastn\u00ed \u00fadaje. Uv\u00e1d\u00ed p\u0159\u00edklady ze zdravotnictv\u00ed, kde \u0161patn\u00e1 interpretace m\u016f\u017ee m\u00edt nejhor\u0161\u00ed n\u00e1sledky. V\u00fdsledky \u0161et\u0159en\u00ed z\u00a0t\u00e9to oblasti je t\u0159eba br\u00e1t s\u00a0ur\u010ditou rezervou, proto\u017ee v\u00fdzkumn\u00edci vyv\u00edjej\u00edc\u00ed l\u00e9ky, jsou placeni spole\u010dnostmi, kter\u00e9 maj\u00ed snahu l\u00e9k, kter\u00fd financuj\u00ed, uv\u00e9st na trh."}" data-sheets-userformat="{"2":6528,"10":2,"11":3,"14":[null,2,0],"15":"Arial"}">Článek se zabývá statistikou, které je dle autorů ve školách věnovaná malá pozornost. Nejvíce se žáci naučí, když budou sbírat a vyhodnocovat vlastní údaje. Uvádí příklady ze zdravotnictví, kde špatná interpretace může mít nejhorší následky. Výsledky šetření z této oblasti je třeba brát s určitou rezervou, protože výzkumníci vyvíjející léky, jsou placeni společnostmi, které mají snahu lék, který financují, uvést na trh.