Egyptské zápisy zlomků III (Součty vhodných dělitelů) - Beran, Ladislav; Trch, Milan (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"\u010cl\u00e1nek se zab\u00fdv\u00e1 dal\u0161\u00ed mo\u017enost\u00ed jak vyj\u00e1d\u0159it racion\u00e1ln\u00ed \u010d\u00edslo (0 < < 1) jako sou\u010det kmenov\u00fdch zlomk\u016f. Jmenovatel se vyj\u00e1d\u0159\u00ed jako sou\u010din r\u016fzn\u00fdch \u010d\u00edsel a \u010ditatel jako sou\u010det vybran\u00fdch (nebo v\u0161ech) \u010d\u00edsel z\u00a0p\u0159edchoz\u00edho sou\u010dinu. V\u00a0p\u0159\u00edpad\u011b, \u017ee jmenovatel nelze rozlo\u017eit na sou\u010din v\u00edce \u010d\u00edsel, n\u00e1sob\u00ed se \u010ditatel i jmenovatel zlomku vhodn\u00fdm \u010d\u00edslem. Na p\u0159\u00edkladech jsou ilustrov\u00e1ny ob\u011b uveden\u00e9 metody."}" data-sheets-userformat="{"2":6528,"10":2,"11":3,"14":[null,2,0],"15":"Arial"}">Článek se zabývá další možností jak vyjádřit racionální číslo (0 < < 1) jako součet kmenových zlomků. Jmenovatel se vyjádří jako součin různých čísel a čitatel jako součet vybraných (nebo všech) čísel z předchozího součinu. V případě, že jmenovatel nelze rozložit na součin více čísel, násobí se čitatel i jmenovatel zlomku vhodným číslem. Na příkladech jsou ilustrovány obě uvedené metody.