K čemu mi to bude? aneb Milý Pepíčku … - Bečvář, Jindřich (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"Autor se zab\u00fdv\u00e1 r\u016fzn\u00fdmi zp\u016fsoby, jak na tuto odpov\u011b\u010f rozumn\u011b \u017e\u00e1k\u016fm ve \u0161kole odpov\u011bd\u011bt, jak na takovou situaci um\u011bt zareagovat, aby si \u017e\u00e1ci nemysleli, \u017ee to vlastn\u011b ani s\u00e1m u\u010ditel nev\u00ed. \u017d\u00e1ci se v\u011bt\u0161inou ptaj\u00ed na jednotliv\u00e1 fakta, kter\u00e1 se daj\u00ed jen t\u011b\u017eko zd\u016fvodnit samostatn\u011b, mus\u00edme proto hledat \u0161ir\u0161\u00ed souvislosti a na nich ukazovat jejich vyu\u017eitelnost. D\u00e1le zmi\u0148uje, \u017ee \u00farove\u0148 student\u016f, kte\u0159\u00ed p\u0159ich\u00e1zej\u00ed na vysok\u00e9 \u0161koly, zcela jednozna\u010dn\u011b kles\u00e1, co\u017e je d\u00e1no zav\u00e1d\u011bn\u00edm nov\u00fdch zp\u016fsob\u016f v\u00fduky na z\u00e1kladn\u00edch a st\u0159edn\u00edch \u0161kol\u00e1ch. I znalosti, kter\u00e9 \u010dlov\u011bk ve sv\u00e9m \u017eivot\u011b prakticky nevyu\u017eije, jej ale za\u0159azuj\u00ed do ur\u010dit\u00e9 spole\u010densk\u00e9 skupiny, ve kter\u00e9 se pak ve sv\u00e9m\u00a0\u017eivot\u011b bude pohybovat."}" data-sheets-userformat="{"2":6528,"10":2,"11":3,"14":{"1":2,"2":0},"15":"Arial"}">Autor se zabývá různými způsoby, jak na tuto odpověď rozumně žákům ve škole odpovědět, jak na takovou situaci umět zareagovat, aby si žáci nemysleli, že to vlastně ani sám učitel neví. Žáci se většinou ptají na jednotlivá fakta, která se dají jen těžko zdůvodnit samostatně, musíme proto hledat širší souvislosti a na nich ukazovat jejich využitelnost. Dále zmiňuje, že úroveň studentů, kteří přicházejí na vysoké školy, zcela jednoznačně klesá, což je dáno zaváděním nových způsobů výuky na základních a středních školách. I znalosti, které člověk ve svém životě prakticky nevyužije, jej ale zařazují do určité společenské skupiny, ve které se pak ve svém životě bude pohybovat.