Naše nynější krize - Kuřina, František (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"Cel\u00fd \u010dl\u00e1nek vyzn\u00edv\u00e1 velmi neoptimisticky a kriticky k\u00a0sou\u010dasn\u00e9mu stavu na\u0161\u00ed spole\u010dnosti (nejen v\u00a0matematice). Dne\u0161n\u00ed spole\u010dnost nen\u00ed zalo\u017eena na schopnostech, ale na m\u00ed\u0159e vlivu, co\u017e se v\u00fdrazn\u011b odr\u00e1\u017e\u00ed i ve \u0161kolstv\u00ed a \u017e\u00e1ci nech\u00e1pou, pro\u010d se maj\u00ed u\u010dit, kdy\u017e dobr\u00e1 pracovn\u00ed m\u00edsta se obsahuj\u00ed na z\u00e1klad\u011b konex\u00ed. Zaveden\u00ed o\u010dek\u00e1van\u00fdch kompetenc\u00ed v\u00a0matematice vede sp\u00ed\u0161e ke sni\u017eov\u00e1n\u00ed \u00farovn\u011b vzd\u011bl\u00e1n\u00ed, ne\u017e k\u00a0p\u016fvodn\u011b pl\u00e1novan\u00e9mu zv\u00fd\u0161en\u00ed a v\u00fdsledky \u017e\u00e1k\u016f v\u00a0matematick\u00e9m vzd\u011bl\u00e1v\u00e1n\u00ed se skute\u010dn\u011b zhor\u0161uj\u00ed, co\u017e vypl\u00fdv\u00e1 z\u00a0mezin\u00e1rodn\u00edch srovn\u00e1n\u00ed. \u0160kola nut\u00ed \u017e\u00e1ky u\u010dit se s\u00a0odporem v\u011bci, kter\u00e9 nepot\u0159ebuj\u00ed, co\u017e je odrazem sou\u010dasn\u00e9 situace ve spole\u010dnosti, kde \u010dlov\u011bk pracuje v\u00a0pr\u00e1ci, kterou nesn\u00e1\u0161\u00ed, aby si mohl koupit v\u011bci, kter\u00e9 nepot\u0159ebuje."}" data-sheets-userformat="{"2":6528,"10":2,"11":3,"14":{"1":2,"2":0},"15":"Arial"}">Celý článek vyznívá velmi neoptimisticky a kriticky k současnému stavu naší společnosti (nejen v matematice). Dnešní společnost není založena na schopnostech, ale na míře vlivu, což se výrazně odráží i ve školství a žáci nechápou, proč se mají učit, když dobrá pracovní místa se obsahují na základě konexí. Zavedení očekávaných kompetencí v matematice vede spíše ke snižování úrovně vzdělání, než k původně plánovanému zvýšení a výsledky žáků v matematickém vzdělávání se skutečně zhoršují, což vyplývá z mezinárodních srovnání. Škola nutí žáky učit se s odporem věci, které nepotřebují, což je odrazem současné situace ve společnosti, kde člověk pracuje v práci, kterou nesnáší, aby si mohl koupit věci, které nepotřebuje.