Mocniny přirozených čísel a součty lichých čísel po sobě jdoucích - Calda, Emil (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"Ze znalosti, \u017ee sou\u010det prvn\u00edch n \u010dlen\u016f posloupnosti lich\u00fdch \u010d\u00edsel je roven druh\u00e9 mocnin\u011b \u010d\u00edsla n, si autor pokl\u00e1d\u00e1 ot\u00e1zku, zda je mo\u017en\u00e9 vyj\u00e1d\u0159it k-tou mocninu ka\u017ed\u00e9ho p\u0159irozen\u00e9ho \u010d\u00edsla n jako sou\u010det n po sob\u011b jdouc\u00edch lich\u00fdch \u010d\u00edsel. To n\u00e1sledn\u011b dok\u00e1\u017ee."}" data-sheets-userformat="{"2":6528,"10":2,"11":3,"14":{"1":2,"2":0},"15":"Arial"}">Ze znalosti, že součet prvních n členů posloupnosti lichých čísel je roven druhé mocnině čísla n, si autor pokládá otázku, zda je možné vyjádřit k-tou mocninu každého přirozeného čísla n jako součet n po sobě jdoucích lichých čísel. To následně dokáže.