Několik poznámek k méně obvyklým úlohám z pravděpodobnosti - Tlustý, Pavel; Plocki, Adam (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"\u010cl\u00e1nek komentuje d\u0159\u00edv\u011bj\u0161\u00ed p\u0159\u00edsp\u011bvek ze stejnojmenn\u00e9ho \u010dasopisu, kter\u00fd uvedl t\u0159i \u00falohy z\u00a0pravd\u011bpodobnosti, na nich\u017e se sna\u017eil uk\u00e1zat aplikovatelnost tohoto u\u010diva v\u00a0praxi. P\u0159es nepochybnou snahu ale dost \u010dasto m\u016f\u017eeme dosp\u011bt k\u00a0tzv. \u201epseudoaplikac\u00edm\u201c nebo dokonce \u00faloh\u00e1m, kter\u00e9 jsou \u0161patn\u011b. A takto jsou hodnoceny pr\u00e1v\u011b i ony t\u0159i \u00falohy z\u00a0uveden\u00e9ho \u010dl\u00e1nku s\u00a0od\u016fvodn\u011bn\u00edm, pro\u010d nekoresponduj\u00ed s\u00a0realitou, a proto jejich u\u017eit\u00ed p\u0159i v\u00fduce nen\u00ed vhodn\u00e9."}" data-sheets-userformat="{"2":6528,"10":2,"11":3,"14":{"1":2,"2":0},"15":"Arial"}">Článek komentuje dřívější příspěvek ze stejnojmenného časopisu, který uvedl tři úlohy z pravděpodobnosti, na nichž se snažil ukázat aplikovatelnost tohoto učiva v praxi. Přes nepochybnou snahu ale dost často můžeme dospět k tzv. „pseudoaplikacím“ nebo dokonce úlohám, které jsou špatně. A takto jsou hodnoceny právě i ony tři úlohy z uvedeného článku s odůvodněním, proč nekorespondují s realitou, a proto jejich užití při výuce není vhodné.