Co neučíme, a měli bychom - Saxl, Ivan; Kvaszová, Milena (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"Jedin\u00e9 obory matematiky, kter\u00e9 maj\u00ed \u00fazkou souvislost s\u00a0\u017eivotem, jsou statistika a pravd\u011bpodobnost, ale p\u0159i v\u00fduce ve \u0161kol\u00e1ch se jim nev\u011bnuje dostate\u010dn\u00e1 pozornost a nep\u0159\u00edpustn\u011b se zjednodu\u0161uj\u00ed. \u010cl\u00e1nek zmi\u0148uje pojem statistick\u00e1 gramotnost, a co v\u0161e zahrnuje. Statistiku rozd\u011bluje na klasickou a matematickou, numerickou a nenumerickou. S\u00a0v\u00fdkladem z\u00e1kladn\u00edch pojm\u016f a z\u00e1konitost\u00ed z\u00a0t\u011bchto obor\u016f by se dle autor\u016f m\u011blo za\u010d\u00edt od co nej\u00fatlej\u0161\u00edho v\u011bku a to zasazen\u00edm do kontextu re\u00e1ln\u00e9ho \u017eivota, nikoliv um\u011ble vytv\u00e1\u0159en\u00fdch situac\u00ed. Hry auto\u0159i pova\u017euj\u00ed za velmi zjednodu\u0161enou podobu t\u011bchto obor\u016f. Skute\u010dn\u00e1 statistika a pravd\u011bpodobnost se vyskytuje p\u0159edev\u0161\u00edm v\u0161ude okolo n\u00e1s v ka\u017edodenn\u00edm \u017eivot\u011b."}" data-sheets-userformat="{"2":6528,"10":2,"11":3,"14":{"1":2,"2":0},"15":"Arial"}">Jediné obory matematiky, které mají úzkou souvislost s životem, jsou statistika a pravděpodobnost, ale při výuce ve školách se jim nevěnuje dostatečná pozornost a nepřípustně se zjednodušují. Článek zmiňuje pojem statistická gramotnost, a co vše zahrnuje. Statistiku rozděluje na klasickou a matematickou, numerickou a nenumerickou. S výkladem základních pojmů a zákonitostí z těchto oborů by se dle autorů mělo začít od co nejútlejšího věku a to zasazením do kontextu reálného života, nikoliv uměle vytvářených situací. Hry autoři považují za velmi zjednodušenou podobu těchto oborů. Skutečná statistika a pravděpodobnost se vyskytuje především všude okolo nás v každodenním životě.