Egyptské zápisy zlomků II (Postupné redukce zlomku) - Beran, Ladislav; Trch, Milan (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"\u010cl\u00e1nek se zab\u00fdv\u00e1 d\u016fkazem, \u017ee ka\u017ed\u00fd zlomek ve tvaru lze vyj\u00e1d\u0159it jako sou\u010det kone\u010dn\u00e9ho po\u010dtu po dvou r\u016fzn\u00fdch kmenov\u00fdch zlomk\u016f. D\u00e1le jsou vysv\u011btleny zp\u016fsoby, kter\u00fdmi je mo\u017en\u00e9 n\u011bkter\u00e9 z\u00a0egyptsk\u00fdch z\u00e1pis\u016f racion\u00e1ln\u00edch \u010d\u00edsel z\u00edskat a \u017ee pro ka\u017ed\u00e9 racion\u00e1ln\u00ed \u010d\u00edslo t\u011bchto z\u00e1pis\u016f existuje v\u00edce. Pops\u00e1ny jsou dv\u011b metody \u2013 postupn\u00e1 redukce zlomku pomoc\u00ed zdola nejbli\u017e\u0161\u00edch kmenov\u00fdch zlomk\u016f a redukce ve dvojkov\u00e9 soustav\u011b."}" data-sheets-userformat="{"2":6528,"10":2,"11":3,"14":{"1":2,"2":0},"15":"Arial"}">Článek se zabývá důkazem, že každý zlomek ve tvaru lze vyjádřit jako součet konečného počtu po dvou různých kmenových zlomků. Dále jsou vysvětleny způsoby, kterými je možné některé z egyptských zápisů racionálních čísel získat a že pro každé racionální číslo těchto zápisů existuje více. Popsány jsou dvě metody – postupná redukce zlomku pomocí zdola nejbližších kmenových zlomků a redukce ve dvojkové soustavě.