Stereografická projekce a astroláb - Kočrlandová, Milada; Jára, Václav (Učitel matematiky, 2017)
<span data-sheets-value="{"1":2,"2":"\u010cl\u00e1nek obsahuje popis dvou r\u016fzn\u00fdch zp\u016fsob\u016f, jimi\u017e je mo\u017en\u00e9 zobrazit obsah zemsk\u00e9ho povrchu na rovinu. Prvn\u00edm je stereografick\u00e1 projekce, jej\u00edm\u017e autorem je \u0159eck\u00fd astronom Hipparchos a druh\u00fdm je Mercatorovo zobrazen\u00ed, jeho\u017e autorem je holandsk\u00fd astronom. V textu je objasn\u011bn pojem loxodroma a do\u010dteme se, \u017ee jedna \u010d\u00e1st astrol\u00e1bu (\u201ekruhov\u00e1 matka\u201c) je sestrojena pomoc\u00ed v\u00fd\u0161e popsan\u00e9 stereografick\u00e9 projekce."}" data-sheets-userformat="{"2":4480,"10":2,"11":3,"15":"Arial"}">Článek obsahuje popis dvou různých způsobů, jimiž je možné zobrazit obsah zemského povrchu na rovinu. Prvním je stereografická projekce, jejímž autorem je řecký astronom Hipparchos a druhým je Mercatorovo zobrazení, jehož autorem je holandský astronom. V textu je objasněn pojem loxodroma a dočteme se, že jedna část astrolábu („kruhová matka“) je sestrojena pomocí výše popsané stereografické projekce.